21.8 C
Kyiv
Вівторок, 16 Квітня, 2024

Стало відомо, хто і навіщо обстріляв Донецьку мечеть на свято Рамадан-Байрам

Вранці від мусульман Донецька стала надходити інформація, що людей не пускають на свято до мечеті на Октябрському, і розвертають ще біля Залізничного вокзалу, а конкретніше на вулиці Артемівська, пояснюючи це тим, що район мечеті обстрілюється і там небезпечно.

Про це повідомляє Саід Ісмагілов у Facebook.

“Пізніше почали телефонувати журналісти українських видань, і питати, чи не знаю я, що насправді сталось з мечеттю на свято Рамадан-Байрам. Звісно, що я не знав, і нічого прокоментувати не міг”, – повідомляє він.

“Зараз подивившись сепарські та російські джерела, переглянувши фото, послухавши заяви рупорів російської пропаганди таких як Раміль Замдиханов, і зв’язавшись з нашими військовими, в тому числі й з мусульманами, що в свято тримають оборону саме на цій ділянці фронту, маю деякі думки”, – додає він.

Що ж насправді сталося?

Вранці 4 червня, до початку святкового намазу, хтось обстреляв з чогось Донецьку Соборну мечеть Ахать-Джамі, або ж Мечеть Ібн Фадлан (саме так вона називалась с самого початку будівництва). Ціліспрямовано обстріляли саме мечеть, адже ані по позиціях терористів, ані по житловому масиву навколо мечеті, нічого не прилітало.

Відразу російська пропаганда почала волати про мінометний обстріл мечеті. Коли ж нарешті фото з’явились, стало зрозуміло чого їх так мало, але і цього більше ніж достатньо, щоб зрозуміти, що російська пропаганда знову бреше, і бреше як завжди дуже топорно.

За великим рахунком маємо чотири види фотографій з місця подій:

1. Фото самої мечеті з пошкодженням у південно-західному куті купола.

2. Фото незрозумілої маленької воронки, навколо якої випалена земля.

3. Фото більш великої воронки з хвостовиком мінометної міни.

4. Фото білої автівки, що ніби знаходилась неподалік від місця вибуху мінометної міни.

“Російські джерела подають інформацію, що обстріл був здійснений з міномета 82-го калібра. Я не військовий експерт, але так часто відвідував наших військових на фронті, що бачив багато і воронок, і пошкоджень, і влучань, да і просто вмію уважно дивитись на фото, використовуючи критичне мислення”, – пише Ісмагілов.

На данном изображении может находиться: небо

Тож що ми бачимо на фото?

1. Пошкодження будівлі мечеті. Спочатку були фото пошкоджень тільки обзором знизу (фото 1,2,3), але вже і вони викликали чимало питань. Якщо це влучила мінометна міна, то де на стінах і куполі сліди від уламків міни? Мінометна міна при розриві викидає велику кількість дрібних уламків, що рясно секуть все біля місця влучання у ціль. На фото немає слідів від уламків. Коли пізніше з’явилось фото з чималою дирою у основання купола (фото 4), то стало все зрозуміло. Металеве покриття купола вивернуто не в середину, як би мало бути у разі потрапляння міни, а назовні, якби покриття просто вручну вивернули. І що найкумедніше, це те, що кровля підперта дошками. Її просто підперли дошками, що під час вибуху мали б розлитітеся вщент!

2. Фото маленької воронки. Ця дирка (фото 5) точно не може бути воронкою від розрива мінометної міни. Немає вивернутої землі та великої дири, що залишає по себе мінометна міна. Це може бути слід від чогось малого, такого як ручна граната.

3. Фото великої воронки та хвостовика міни (фото 6). Відразу виникає питання, чому хвостовик міни лежить поруч з воронкою, а не відлетів від вубуху далеко осторонь? Сепарські сайти самі дають відповідь, що його знайшли, принесли і поклали туди. Це що, інсталяція така, щоб переконати критично не мислячих читачів, що ця перекопана земля, є та сама воронка від цієї самої мінометної міни?

4. Фото автівки, яка в якомусь бруді, й без одного скла (фото 7). Я бачив на фронті автівки, біля яких розривались мінометні міни, вони є посіченими як решето від уламків міни. На цій білій автівці є якийсь бруд, але немає дирок від уламків, та навіть інші стекла є ціліми.

Нет описания фото.

В свою чергу штаб Операції Об’єднаних сил надав карту (фото 8), яка підтверджує що: «Аналізуя заявлені звинувачення, напрям стрільби, та реальну відстань від мечеті до найближчих позицій Збройних Сил України, що складає 5,5 км, а також максимальну дальність стрельби міномета калібра 82 мм ( а його дальність – 4 км), можно зробити висновок, що влучити з нього в мечеть з технічної точки зору – неможливо».

Як свідчать спостерігачи з ОБСЄ, вся лінія зіткнення облаштована з української сторони камерами спостереження, що фіксують застосування зброї та його переміщення. З сепарської сторони лінія зіткнення камерами спостереження не облаштована. А українські військові, що тримають оборону у напрямку колись населенного пункту Піски, самі здивувались, коли почули, що то ніби вони обстріляли мечеть.

На данном изображении может находиться: растение, на улице и природа

Всі факти свідчать про те, що окупанти в свято Рамадан-Байрам зробили провокаційний обстріл мечеті, зі зброї, що калібром меньша ніж міномет 82-го калібру. Але, навіть, якщо припустити, що то був міномет вказаного калібру, то з найближчих позицій українських військ, з нього неможливо дострільнути до мечеті. Саме окупанти зірвали святкову молитву мусульманам Донецька, а потім з цієї провокації роздмухали інформаційний привід, щоб звинуватити українську сторону у злочині проти мусульман, та налаштувати мусульман з окупованих територій, мусульман Росії, а також віруючих з мусульманських країн, проти України. Адже ненависть, якщо її постійно не підпитувати – з часом згасає.

Цю недолугу та злочинну провокацію спробують максимально використати, і до цього вже підключили підконтрольних релігійних діячів з Донецька, Кримського муфтіяту (фото 9), та російських муфтіятів. Штампи одні й ті самі: напали на культову споруду, намагались вбити віруючих в мечеті в день свята, намагались вбити дітей.

На данном изображении может находиться: автомобиль и на улице

Маю надію, що викладені мною думки, допоможуть мусульманам побачити, хто насправді стоїть за обстрілом мечеті в Донецьку, і зрозуміти, що цим злочинцям байдуже на вас, вони здатні вбити вас прямо в мечеті задля телевізійної картинки, та досягнення своїх політичних цілей. В той час, як Україна намагається мусульман з окупованих територій звільнити, російські окупанти можуть легко вас вбити, щоб далі продовжувати безкарно вас же грабувати та використовувати. Я знаю, що ви мене читаєте, а дехто читає вам окремі мої дописи прямо в мечеті під час джума-намазу у якості компромату на мене, як би кумедно це не виглядало. Не вірте окупаційним ЗМІ, вони вам брешуть.

https://www.facebook.com/100002448161270/posts/2236453506446233?s=100000472192988&sfns=mo

Нагадаємо, в результате взрыва возле мечети в Пакистане погибли восемь человек.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>