2.9 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Справу скандального журналіста Коцаби скерували на повторний розгляд

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області отримав від Івано-Франківського апеляційного суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення блогера Руслана Коцаби в державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

Про це повідомляється на сайті судової влади України.

Справу призначено до підготовчого судового засідання на 10:00 24 липня.

“Досудовим розслідуванням установлено, що обвинувачений, уродженець та житель м. Івано-Франківська 1966 року народження, раніше не судимий, журналіст, обвинувачується у державній зраді, перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань  в особливий період”,  – йдеться в повідомленні.

Кримінальне провадження у вказаній справі розглядає колегія суддів.

21 січня 2019 року Долинський районний суд Івано-Франківської області повернув прокуратурі області обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення блогера Руслана Коцаби в державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України. Колегія суддів дійшла висновку, що обвинувальний акт щодо Коцаби підлягає поверненню прокурору, “оскільки встановлені суттєві порушення, які були допущені органом досудового розслідування, усунути в даному підготовчому судовому засіданні  без повернення обвинувального акта прокурору неможливо”.

17 січня 2015 року Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Так, Коцаба на відео заявив, що він краще відсидить у в’язниці, ніж буде мобілізований на схід країни.

7 лютого 2015 року СБУ затримала Руслана Коцабу в його квартирі після майже шестигодинного обшуку. Йому інкримінували ч. 1 статті 111 (“Державна зрада”) та ч. 1 статті 114-1 (“Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань”) КК України.

Обвинувачення просило дати Руслану Коцабі 13 років ув’язнення з конфіскацією майна. Сторона захисту просила суд виправдати блогера і звільнити його. Руслан Коцаба вважає, що його справа фальсифікована.

14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківській області зняв обвинувачення в перешкоджанні діяльності Збройних сил України з блогера Руслана Коцаби, його звільнили з-під варти в залі суду.

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив блогера Руслана Коцабу до трьох років і шести місяців позбавлення волі. Суд визнав його винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 статті 114-1 (“Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань”) КК України. Водночас суд визнав Коцабу невинуватим у висунутому за ч. 1 статті 111 (“Державна зрада”) ККУ обвинуваченні та виправдав його за цією статтею за відсутністю складу злочину.

31 січня 2018 року Івано-Франківський апеляційний суд Івано-Франківській області розпочав новий розгляд справи блогера Руслана Коцаби.

Нагадаємо, підозрювану в організації теракту Надію Савченко та другого фігуранта справи Володимира Рубана випустили з-під варти. 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>