8.7 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

«Союз блогерів України»: невдала спецоперація російських спецслужб

З початком передвиборчої кампанії в Україні активізувались російські пропагандисти, які за допомогою спецслужб намагаються просувати відпрацьовані Кремлем стосовно власного народу “брудні” політтехнології.

Соціальні мережі, ютуб, фейсбук – цей арсенал давно використовується росіянами для впливу на суспільну свідомість. В хід йдуть все більш витончені прийоми для привернення уваги потенційної аудиторії.

Так, 30 листопада 2018 року українські користувачі мережі Інтернет помітили новий ресурс з претентизійною назвою «Союз блогерів України» і таким же провокаційним скороченням – СБУ. Російські політтехнологи таким нехитрим способом прагнули розширити аудиторію – українці традиційно довіряють блогерам, а тут цілий “союз блогерів”. Цю ж мету переслідувала і абревіатура – хочеш поцікавитися досягненнями української спецслужби, натискаєш пошук – і тут тобі вискакує «Союз блогерів України».

Для маскування “російських вух” «Союз блогерів України» використовує серверне обладнання з ІР-адресами, що належать американській компанії «Cloudflare Inc». Доменне ім’я зареєстровано на  мешканця м. Полтави Зубрицького Віктора Васильовича.

Зубрицький — це досить відома особа в українському медіапросторі –  засновник та креативний продюсер телеканалу «112 Україна», голова медіа-холдингу «Контакт». Продюсував заборонений в Україні документальний фільм «Ukraine on Fire» Олівера Стоуна, а також надавав консультацію при зйомці упередженого документального фільму «Maidan Massacre» Джона Бек-Хоффмана. По відношенню до В.Зубрицького неодноразово лунали звинувачення з боку народних депутатів у співпраці з оточенням В.Януковича та керівництвом РФ. З 09.04.2014 Зубрицький перебуває у розшуку Нацполіції України у зв’язку з підозрою за п. 1, 7, 12 ч. 2 ст.115 (умисне вбивство) та ч. 2 ст. 194 КК України (умисне знищення або пошкодження чужого майна шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом).

Не обійшлося і без традиційного залучення до інформаційної диверсії і українців з числа “п’ятої колони”. Як стало відомо, в цьому проекті також задіяний скандальний блогер і журналіст Руслан Коцаба, засуджений у справі про перешкоджання діяльності ЗСУ та державній зраді. На Youtube-каналі ресурсу розміщена низка відеозаписів з Коцабою,  де він “призывает к сотрудничеству с СБУ».

Задумано було непогано, але ФСБ/СВР/ГРУ (не знаємо, хто саме) і тут не могло не проколотися. В українській назві фейкового ресурсу замість Спілки так і залишився без змін Союз. Але це дрібниці – на думку російських кураторів українці проковтнуть і не таке.

І пішли розміщуватися на Youtube-каналі ресурсу відеоролики відверто фейкового характеру, в основному проти чинної влади і вихвалянням одіозних кандидатів в президенти України типу Тимошенко і Зеленського. Сенс інформаційної провокації ясний – дискредитація діючого президента і проштовхування свого проросійського кандидата, зокрема з призвіщем на букву Т.

Сказати, що новий ресурс отримав велике визнання в української аудиторії дуже важко. 337 передплатніків на Youtube-каналі навряд чи може вразити. Хоча російських спонсорів це не бентежить – гроші російських платників податків успішно освоєні, а результат – справа другорядна.

Треба визнати, що незважаючі на мінімальний ефект, кошти на черговий антиукраїнський проект були виділені чималі. Відео-трансляції відбуваються у добре обладнаній студії, обличчя ведучих постійно приховано масками (П.Порошенка, А.Авакова, А.Парубія), також, імовірно, використовується технологія зміни тембру голосу (для ускладнення ідентифікації осіб).

Що ж, на цей раз провокація явно не вдалась, але розслаблятися завчасно. Нас, напевно і в подальшому будуть очікувати інші, можливо більш витончені прояви російської інфофраційної війни.

Залишайтесь пильними!

Михайло Микитюк

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>