15.4 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Софійський собор з 18 березня закриють на реставрацію

Софійський собор з 18 березня буде недоступним для богослужінь жодної з церков, оскільки в ньому починаються реставраційні роботи.

Про це повідомила прес-служба Міністерства культури.

Зазначається, що на І ярусі в центральній частині Софійського собору передбачено встановлення риштування для здійснення інспектування мозаїк, фресок та олійного живопису з метою подальшої їх реставрації та розкриття.

Також планується проведення модернізації системи мікроклімату Собору та реконструкція інженерних систем електроосвітлення, пожежної та охоронної сигналізації, встановлення системи відеоспостереження.

«В план робіт на поточний рік внесені роботи по археологічному дослідженню раніше виявлених історичних фрагментів внутрішнього оздоблення Собору з влаштуванням зондажів. Роботи будуть проводитись в теплу пору року згідно відповідних технологічних рекомендацій», — йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що за рахунок грантових коштів ЮНЕСКО заплановано встановлення системи контролю мікроклімату Софійського собору.

Розроблено та планується до реалізації проект влаштування гідроізоляції цоколю, водовідведення та реставрації мощення навколо Собору.

У Мінкульті пояснили, що на сьогодні експлуатація пам’ятки здійснюється у складних інженерно-геологічних і екологічних умовах, в умовах вібраційно-шумового навантаження, неконтрольованої сучасної забудови та небезпечної експлуатації сильно зношених інженерних мереж.

Нагадаємо, ПЦУ поскаржилася в ООН і ОБСЄ через тиск на українську церкву.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>