14.8 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Скандал в університеті Кропивницького: іноземних студентів вдруге змушують платити за навчання

7 лютого під стіни Донецького медуніверситету, міжнародний факультет якого знаходиться у Кропивницькому, вийшло близько сотні студентів. Вони заявляють, що їх змушують вдруге заплатити за навчання. Якщо вони цього не зроблять, їх погрожують відрахувати впродовж 10 днів.

Вперше про скандал у Кропивницькому заговорили ще в листопаді. Тоді іноземні студенти виступили з вимогами покращення навчальних умов, адже, за їх словами, вони не мали ні англомовних підручників, ні необхідного обладнання.

Проте коли у місто прибув проректор, виявилось, що і це ще не все: з’ясувалося, що іноземці стали жертвами шахрайства.

У виші кажуть, що фірма-рекрутер, через яку студенти оплачували навчання, не переказала університету частину грошей. У свою чергу ТОВ “Українські освітні послуги”, якій і платили студенти, заявляла, що оплата здійснена. Студенти ж запевняють, що хотіли платити безпосередньо на рахунки університету, але їм відмовляли.

Слідство розпочала СБУ. У січні відбулись обшуки як у Маріуполі, де розташований ректорат вишу, так і в Кропивницькому. Правоохоронці вилучили документи щодо заборгованості іноземних студентів та договори на навчання. Проте іноземців заспокоїли – доплачувати гроші їм не доведеться, – пише ББС Україна. 

Днями, за словами студентів, декан повідомила їх, що необхідно знову укласти договір і оплатити навчання за другий семестр. Студентам пояснюють, що наразі університет отримав від рекрутера гроші лише за перший семестр.

“Я платив 5 тисяч доларів у серпні в цьому приміщенні. В кабінеті 137 в університеті. Але нам сказали, що то все фейк. І щоб навчатись далі, я ще винен університету 2500 тисячі доларів. Коли я показую рахунки, мені кажуть дзвонити нашим контактерам і уточнювати у них. Але там не беруть трубку”, – каже третьокурсник з Пакистану.

Студенти кажуть, що вийшли на протест з плакатами “Україна, ми тобі довіряли”, аби про ситуацію дізналися в Міністерстві освіти і вищих державних інстанціях.

Іноземці побоюються, що якщо вони не заплатять, то не зможуть здати КРОК-1 – кваліфікаційний іспит медиків, який дозволить підтвердити знання і продовжити навчання.

Нада, третьокурсниця з Єгипту зазначає: хоча зараз студенти вийшли на акцію через питання оплати, ситуація не покращилась і з навчанням загалом.

“Насправді, звісно, нас хвилює оплата, але, якщо цей університет закриють, не буде великої біди, бо тут фактично і навчання немає”, – каже студентка.

Деякі студенти вже зв’язались із посольствами своїх країн. Там їх заспокоїли і повідомили, що розглянуть ситуацію і нададуть інструкції щодо подальших дій.

У виші ситуацію коментують коротко.

“Університет працює у звичайному режимі. Йдуть планові заходи з впорядкування у відповідність до законодавства України взаємовідносин зі студентами. Все інше – провокації та чутки”, – офіційно повідомляють у прес-службі.

Нагадаємо, ректора київського університету затримали на хабарі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>