14.3 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Ринок землі стане таким же розчаруванням, як приватизація у 90-х, – Якубін (ВІДЕО)

Створення ринку землі без погодження з українськими селянами може спричинити таке ж розчарування серед населення, як і «велика приватизація» у 1990-х роках.

Про це в коментарі ІНФОРМАТОРу заявив політолог Олексій Якубін.

За його словами, наразі передчасно говорити про ринок землі.

«Коли в нас говорять про ринок землі, то зводять це питання до купівлі-продажу землі. Ринок землі – це набагато складніша конструкція. Вона передбачає регулювання землеобігу, якості землі, створення спеціального Земельного банку», – розповів політолог.

Експерт відзначив, що попри популярність ідеї зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі, в Україні є політики, які дотримуються альтернативної точки зору, оскільки раціонально оцінюють ситуацію.

«Є Олег Ляшко, який пропонує спершу провести консультативне опитування серед селян і лише потім говорити про ринок землі. Це абсолютно правильно. Така позиція Ляшка відповідає інтересам селян», – зазначив політолог.

Якубін впевнений: якщо селяни підтримають план Ляшка, то йому вдасться відстояти українську землю, не допустити скасування мораторію і вберегти її від продажу іноземним корпораціям.

На думку політолога, створення ринку землі може стати таким же розчаруванням, як «велика приватизація» у 1990-х роках.

«У 90-х ми вже переживали період ейфорії, пов’язаний з масовою приватизацією великих підприємств. Зрештою, що ми побачили? Якщо міжнародні інвестори приходили, вони скуповували все за безцінь, а дуже часто навіть закривали підприємства, аби вони не могли конкурувати», – розповів Якубін.

Експерт допускає, що питання продажу української землі може стати «розмінною монетою» під час переговорів про отримання чергового траншу МВФ.

«Вже тарифи підняли в дев’ять разів заради кредитів МВФ. Не виключено, що і мораторій на землю хочуть зняти в обмін на кредит, який, між іншим, нам доведеться повертати», – наголосив політолог.

Нагадаємо, лідер Радикальної партії Олег Ляшко переконаний, що земля – це єдиний ресурс, який дасть можливість розвиватися об’єднаним територіальним громадам, а тому має належати селянам.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>