13.7 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Розпустити Раду і змінити виборче законодавство. Інформатору стали відомі плани Зеленського після інавгурації

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський після інавгурації планує видати указ про розпуск чинної Верховної Ради. Перед розпуском парламенту новообраний президент сподівається переконати народних депутатів проголосувати за зміни до виборчого законодавства.

Про плани Володимира Зеленського виданню ІНФОРМАТОР стало відомо з власних джерел у Верховній Раді.

Як вже неодноразово повідомлялося, підставою для розпуску ВРУ для Зеленського може стати відсутність коаліції. Суд вже підтвердив, що коаліційної більшості у парламенті немає.

У частині 3 статті 16 закону про вибори народних депутатів говориться, що позачергові вибори депутатів мають відбуватися в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування указу президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. У свою чергу, джерела у ВРУ стверджують, що Зеленський в указі про розпуск парламенту планує вказати 14 липня як дату позачергових виборів народних депутатів.

Розпуском Ради першочергові плани Володимира Зеленського не обмежуються. Новообраний президент також сподівається, що йому вдасться «протягнути» зміни до виборчого законодавства, запевняють співрозмовники видання. Зокрема, команда новообраного президента розраховує скасувати «мажоритарку» та знизити прохідний бар’єр до 3%.

Цілком логічно, що без підтримки народних депутатів, які у 2014 році обиралися до Верховної Ради по мажоритарних округах, скасувати «мажоритарку» команді Зеленського не вдасться. Аби пропозиція новообраного президента набрала в Раді необхідну кількість голосів, його представники розпочали переговори з окремими «мажоритарниками» про включення у списки політсил, які у парламенті 9-го скликання можуть ввійти до пропрезидентської коаліції.

При цьому партія «Слуга народу», яка орієнтується на новообраного президента, не збирається включати у свої списки людей, які вже були в політиці, та планує йди до парламенту з «новими обличчями». На цьому наполягає Зеленський, хоча така ідея не до душі Ігорю Коломойському, який планує завести у Раду чимало «старих облич» – давніх бізнес-партнерів та політичних союзників.

Але навіть, якщо «любі друзі» Коломойського не потраплять у прохідну частину списку «Слуги народу», це не означає, що про них забули в команді переможця президентських виборів. Саме з думками про них у Зеленського планують внести зміни до закону про вибори, знизивши бар’єр для проходження партій до ВРУ.

За словами джерел, в команді Зеленського розраховують, що 3%-а планка допоможе завести у ВРУ партію УКРОП, до якої ввійдуть люди з оточення Коломойського.

Якщо ж за зниження прохідного бар’єру в парламенті не назбирається необхідна кількість голосів, «гвардія Коломойського» робитиме ставку на групу «Відродження», в якій і зараз є чимало близьких до олігарха депутатів.

Цікаво, що «Відродження» планує йти на парламентські вибори разом з «Опозиційним блоком». В кулуарах ВРУ поговорюють, що про входження до «Опоблоку» представники «Відродження» вже зараз ведуть переговори з Євгеном Мураєвим та Олександром Вілкулом.

Чи вдасться Володимиру Зеленському реалізувати свої плани, дізнаємося зовсім скоро – після 20 травня.

Олександр Мельник

для ІНФОРМАТОРа

18 КОМЕНТАРІ

  1. Якщо він розпустить ВР – ніхто не буде змінювати Закон про вибори і взагалі ні про яку плідну роботу мова вже не йтиме! Будуть ті самі жаби в тому ж болоті!

  2. Доки приймуть новий виборчий кодекс настануть чергові парламентські вибори! Минули радянські часи, коли рада за кілька днів приймала купу законів не читаючи їх! Зачитували назву закону, хто за, одноголосно! А без зміни виборчого законодавства будем мати теж саме для зараз! Тай з реєєстрацією партій треба навести лад! Має бути чітко виписано при яких умовах можливо реєстрація партії! Тоді не буде партій типу шанувальників жінок чи любителей пива!

  3. Молодець розганяй як можна бистріше надоіли злодіі пенсіонери ледь виживають по карманам все позабирали ганьба ім усім паразітам

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>