12.6 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Рішення Філарета не матимуть впливу на ПЦУ, — речник

Зібраний патріархом Філаретом собор не матиме ні юридичних, ані канонічних наслідків, оскільки Українська православна церква Київського Патріархату припинила існувати після об’єднання церков.

Про це на брифінгу заявив речник Православної церкви України, архієпископ Євстратій Зоря, — передає Громадське.

«Ніяких наслідків для Православної церкви України це зібрання не має. Ні юридичних, ні канонічних, тому що це просто зібрання, яке було зібране за особистою волею почесного патріарха Філарета», — зазначив Зоря.

«Відбулося виокремлення невеликої частини тих, хто належав до єдиної помісної Української православної церкви у нову структуру… яка привласнює собі історичну назву УПЦ КП», — пояснив він.

Зоря зазначив, що остаточне рішення прийматиме Священний Синод ПЦУ, який збереться на засідання 24 червня і дасть свою оцінку зібраному Філаретом собору.

«Ці збори привласнили собі назву помісного собору Української православної церкви Київського патріархату. Насправді це зібрання жодним чином не може трактуватися як помісний собор УПЦ КП тому, що правдивий помісний собор УПЦ КП відбувся 15 грудня 2018 року… Де були присутні всі архиєреї, представники духовенства і мирян усіх єпархій. Є відповідно засвідчені документи, підписані предстоятелем Київського патріархату, святішим патріархом Філаретом, постійними членами Священного Синоду, а також представниками кліру і мирян», — сказав Зоря.

Він зазначив, що існує відеозапис собору, і всі рішення на ньому приймалися усвідомлено і добровільно.

«Було прийняте рішення про припинення діяльності Української православної церкви Київського патріархату шляхом об’єднання і приєднання до утворюваної Православної церкви України», — зазначив архієрей.

Він уточнив, що з 15 грудня УПЦ КП як і Українська Автокефальна православна церква припинили своє окреме існування і стали єдиною помісною церквою, а з отриманням Томосу ПЦУ розпочала своє існування.

«30 січня державою був зареєстрований статут Київської митрополії, чим було довершено юридичне оформлення існування релігійного об’єднання ПЦУ. Також тим же рішенням було скасовано накази Міністерства культури про реєстрацію статуту УПЦ КП і, таким чином, це релігійне об’єднання юридично вважатися далі існуючим», — підкреслив він.

Також він зазначив, що за статутом УПЦ КП на помісному соборі має бути присутній Священний Синод УПЦ КП, якого вже не існує після припинення діяльності церкви.

Нагадаємо, сьогодні, 20 червня, на «соборі» Філарета вирішили відновити ліквідовану УПЦ КП та скасувати ПЦУ. Окрім того, Філарет претендує на всі кошти і майно ліквідованої УПЦ КП.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>