15.9 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Про дефолт можна було думати в 2014-му, а не зараз, – економіст

Україна могла розглядати можливість дефолту у 2014-му та на початку 2015-го року, а зараз розмови про дефолт недоречні.

Про це в ефірі програми «Нині вже» на Громадському сказав економічний оглядач, координатор експертної платформи Національного банку України Андрій Блінов.

«В дефолті є плюс, але усьому повинно бути своє місце. Коли ви маєте великі дефіцити, коли маєте серйозну трагедію в країні, ну наприклад, 14-й чи початок 15-го року в Україні, можна було думати про дефолт з огляду на те, що ми просто не тягнемо свої зовнішні та деякі внутрішні зобов’язання. Але зараз ця дискусія про дефолт, м’яко кажучи, не є корисною», — сказав експерт.

Він зазначив, що ризик дефолту виникав у країнах, які не могли впоратись з своїм платіжним балансом і бюджетом і мали витрати набагато більші за доходи.

«В Україні останні два з половиною роки ситуація геть інша. Ми на сьогодні маємо дефіцит бюджету ледве 2% ВВП. По платіжному балансу сукупному — в нас взагалі плюс. Золотовалютні резерви зростають. Зростають не коштом кредитів, а через те, що багато коштів надходить від заробітчан», — зазначив Блінов.

«Доречною ця ситуація (дефолт — ред.) є коли є високі дефіцити, шоки — територіальні, воєнні, гіперекономічні. А сьогодні в нас зростає економіка, і головне — зростає зовнішня кон’юнктура», — сказав експерт.

На думку економіста, зараз в Україні головною проблемою є не розмір зовнішнього боргу, а його терміновість.

«Я не відкидаю можливість того, що потрібно розмовляти з кредиторами. Зараз можна ставити питання «а шукаймо джерела довгих грошей», 15-20 років, щоб облегшити платіжний календар», — зазначив Блінов.

Нагадаємо, раніше експерти заявили, що дефолт вигідний Коломойському, а не Україні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>