11.1 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Президент України-2019: як і кого обрати, щоб потім не шкодувати

Через 5 днів в Україні відбудуться вибори, де народ обиратиме собі президента, який представлятиме інтереси української нації на міжнародній арені, рухатиме країну вперед до змін, збагачуватиме її, розвиватиме економіку та соціальне життя населення. Але чи все так однозначно у політичному процесі в Україні, як здається?  

ІНФОРМАТОР вирішив роз’яснити, які повноваження має президент в Україні, а також зорієнтувати читачів у ключових пунктах політичних програм кандидатів.

Українські президентські вибори кардинально відрізняються від виборів у сусідніх пострадянських країнах. Коли росіяни або білоруси обирають собі президента, то для більшості людей абсолютно не секрет, хто ним буде. Ситуація з виборами в Україні абсолютно зворотня. У нас в країні відбувається справжня конкурентна війна між кандидатами, які мають зовсім різні бачення розвитку держави. Не стільки важливо навіть те, що, зазвичай, ця боротьба брудна, нечесна, відверто популістична та інформаційно заангажована, адже політичний процес в Україні живий. Це навпаки дає змогу виборцям можливість побачити справжнє “обличчя” кандидата. Тут все відбувається як на війні, а на війні, як кажуть, будь-які засоби хороші.

Політичне життя та вибори

Але чи все так однозначно, як здається? Будь-який громадянин має розбиратися у політичному процесі своєї країни, якщо він хоче впливати на політичне життя всередині держави. На жаль, Україна досі переживає надзвичайно складний період власної історії, а розчарування у виборах і політиках, війна та економічна стагнація вводить населення в ще більший розпач.

Однак навіть це не привід для остаточного розчарування у політичному й соціальному процесах в Україні. Свідомі громадяни тому й свідомі, що у будь-якій ситуації працюють на користь країни, адже звикли бути суб’єктами завжди й всюди.

Для всіх тих, хто вважає себе свідомими громадянами своєї країни дуже важливо розуміти чинну форму правління в Україні й повноваження президента для того, щоб прийняти правильне рішення на виборах. У нас парламентсько-президентська республіка, отже повноваження парламенту значно ширші, ніж у президента.

На виборах 31 березня 2019 року ми обиратимемо лідера своєї країни, який гарантуватиме народу записані у Конституції права і свободи, головнокомандувача нашої армії та представника України на міжнародній арені. Президент не відповідає за дешеву комуналку, низькі тарифи, ціну на газ, підвищення заробітної плати, високі пенсії. Все це ми обиратимемо на парламентських виборах восени. Через постійний популізм політиків в Україні люди часто не розуміють різниці між повноваженнями президента, уряду й парламенту.

Повноваження президента

Одним з головних завдань президента України є ведення зовнішньополітичних відносин. Він представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України, приймає рішення про визнання іноземних держав, призначає та звільняє глав дипломатичних представництв України в інших державах та при міжнародних організаціях; приймає вірчі й відкличні грамоти дипломатичних представників іноземних держав.

Не менш важливою є військова сфера. Президент є Верховним головнокомандувачем та очільником Ради безпеки та оборони. Він може оголошувати загальну або часткову мобілізацію, вводити воєнний чи надзвичайний стан. Причому введення цих станів має бути затверджене Верховною Радою. Так само, як і проголошення війни або миру з іншими державами: президент вносить до парламенту подання про оголошення стану війни, наприклад, а парламент вже вирішує остаточну долю цього рішення.

Окрім зовнішньої політики та військової сфери президент може вирішувати деякі кадрові питання. Він призначає двох міністрів – закордонних справ та оборони, вище командування ЗСУ, половину складу Ради Нацбанку та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а також третину складу Конституційного Суду України. Президент може запропонувати Верховній Раді свої кандидатури на голову Служби безпеки та генпрокурора, проте остаточно їх затверджують народні депутати. Так само, як і прем’єр-міністра – президент призначає та відправляє його у відставку за згодою Верховної Ради.

Програми кандидатів

Проаналізувавши законні повноваження президента в Україні, пропонуємо ознайомитися з пунктами кандидатів згідно з чинним законодавством. Всі інші пункти важливі для голосування за політичну партію кандидата на парламентських виборах восени.

Юрій БойкоКартинки по запросу бойко

  • Військова сфера: Виконання усіх міжнародних зобов’язань для встановлення миру на Донбасі та припинення збройного конфлікту виключно мирним шляхом. Заради “миру та повернення територій і населення під юрисдикцію України” відбудуться “прямі переговори з усіма сторонами конфлікту”. Скасувати військовий збір. Першочергово — Донбас, рецепту повернення Криму немає.
  • Міжнародна політика: Забезпечення “реального нейтралітету та позаблоковості “України, а з усіма країнами-сусідами, у тому числі Росією, “подолати протиріччя”.

Володимир Зеленський

Картинки по запросу зеленський

  • Військова сфера: “Завершення війни, повернення тимчасово окупованих територій” відбуватиметься за допомогою гарантів Будапештського меморандуму і партнерів з ЄС. Першочерговою задачею відносно Донбасу вважає припинення бойових дій.
  • Міжнародна політика: Рух України до НАТО вважає “запорукою нашої безпеки”, але цей курс має бути підтверджений через всеукраїнський референдум. Ведення конструктивного діалогу зі США як стратегічним партнером із врахуванням національних інтересів України.

Петро Порошенко

Картинки по запросу порошенко

  • Військова сфера: Повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Криму має відбутися політико-дипломатичним шляхом, “забезпечуючи єдність проукраїнської коаліції у світі, використовуючи інструмент санкцій та механізм міжнародної місії ООН на всій території окупованого Донбасу”. Всі українські громадяни та території мають повернутися під суверенітет України.
  • Міжнародна політика: Подати заявку на вступ до Євросоюзу у 2023 році. Домогтися посилення санкцій США щодо Росії. У відносинах з Росією необхідний “холодний мир”.

Олександр Вілкул

Картинки по запросу вілкул

  • Військова сфера: Припинення бойових дій на Донбасі. Необхідно ввести миротворчий контингент “дружніх країн і нейтральних держав (Білорусь, Казахстан, Азербайджан, Фінляндія, Швеція, Австрія)”, провести вибори за українськими законами за участю українських партій. Голосував за реінтеграцію Донбасу. Повернення Криму – “шлях, який ми пройдемо нешвидко”.
  • Міжнародна політика: Україна має бути позаблоковою державою.

Анатолій Гриценко

Картинки по запросу гриценко

  • Військова сфера: Повернення окупованих територій за допомогою “дипломатичних, воєнних, економічних, санкційних засобів спільно із зарубіжними партнерами”. Україна не буде поступатися правами на Крим в обмін на будь-які економічні поступки.
  • Міжнародна політика: Вступ в ЄС та НАТО. США — стратегічний партнер. Зовнішня політика України буде “відповідальною і прогнозованою”, а дипломатія буде націлена на “зміцнення безпеки України, захист і звільнення наших громадян”.

Олег Ляшко

Картинки по запросу ляшко

  • Військова сфера: Досягти миру через перемогу, а не капітуляцію. Вимагати від міжнародних партнерів виконання Будапештського меморандуму. Для повернення окупованого півострова “додається недостатньо зусиль”. Закликав не обмінювати Крим на Донбас, бо “це – наші рідні території”.
  • Міжнародна політика: Міжнародні партнери України повинні виконувати Будапештський меморандум, а з США буде укладена “пряма військова угода”.

Юлія Тимошенко

Картинки по запросу тимошенко

  • Військова сфера: Окуповані райони Донбасу будуть повернуті військово-дипломатичним шляхом на основі Будапештського меморандуму. Окупований Крим повернеться під контроль України за допомогою військово-дипломатичного шляху на основі Будапештського меморандуму. Реінтеграція відбуватиметься за програмою, що є альтернативою “мінській формулі”.
  • Міжнародна політика: Україна повинна стати повноправним членом Європейського союзу і НАТО. Провести інвентаризацію заподіяної Росією шкоди.

Олександр Шевченко

Картинки по запросу олександр шевченко

  • Військова сфера: Донбас і Крим будуть повернуті завдяки “сильній зовнішній політиці”.
  • Міжнародна політика: З Росією треба припинити торговельно-економічні відносини, добиватись у міжнародних судах, щоб “РФ компенсувала завдані збитки” і повністю відмовитись від російських енергоносіїв.

Руслан Кошулинський

Картинки по запросу кошулинський

  • Військова сфера: Перейти на Будапештський формат переговорів. Розпочати заочні судові процеси щодо виявлених колаборантів та зрадників. Ухвалити державну програму реінтеграції Донбасу. Звільнити Крим від окупантів.
  • Міжнародна політика: Вжити системних заходів для європейської інтеграції. Досягти вигідних умов та конкретних термінів вступу України до НАТО. Укласти двосторонні угоди з США про військово-технічну допомогу Україні. Розірвати дипломатичні відносини та усі міжнародні договори з РФ.

Нагадаємо, нещодавно ІНФОРМАТОР зробив тест, де ви можете дізнатися, який кандидат вам підходить.

Також радимо вам пройти усі наші тести на знання інформації щодо кандидатів в президенти.

Крім цього, можете перевірити себе на політичну компетентність разом з нашими тестами про диванного експерта.

16 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>