3.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

“Працює за ідею”. Ведуча телеканалу “Прямий” заробляла менше 400 гривень на місяць

Ведуча телеканалу “Прямий”, а віднедавна і кандидат у президенти України Юлія Литвиненко, опублікувала декларацію про доходи. 

Журналіст ІНФОРМАТОРа переглянув фінансовий звіт кандидата і знайшов у ньому певні невідповідності.

Декларацію Литвиненко за 2017-ий рік опублікувало НАЗК.

У власності відомої тележурналістки перебуває квартира у Києві площею 71,6 квадратних метра та автомобіль Volkswagen Tiguan 2013-го року випуску. На рахунках Литвиненко перебуває 1 долар США, готівкою накопичення ведучої “Прямого” дещо більші: 10 тисяч доларів та 100 тисяч гривень.



У декларації Юлія Литвиненко вказує, що 2017-го працювала на ТОВ “Новини 24 години”, більш відомому, як телеканал NewsOne. Також журналістка працювала на каналі “Прямий” за сумісництвом.

І все б нічого, от тільки рівень доходів Литвиненко не відповідає середньоринковому і виглядає мізерним у порівнянні з колегами з інших телеканалів.

Так, відповідно до даних, опублікованих на сайті НАЗК, за рік роботи ведучою на NewsOne, Литвиненко отримала 32 тисячі 839 гривень зарплати та 3 тисячі 300 гривень гонорарів – це в середньому 3 тисячі 11 гривень на місяць. На “Прямому” Литвиненко працювала також майже “задарма” – за рік роботи на каналі, наближеному до Порошенка, журналістка заробила 4 тисячі 434 гривень або ж 369,5 гривні на місяць. Загальний місячний дохід телеведучої становить 3 тисячі 380,5 гривні.

Така цифра є меншою за мінімальну заробітну плату в Україні (3700 гривень на місяць – ред.) та не відповідає реальним доходам журналістів, тим паче телеведучих найрейтинговіших інформаційних телеканалів.

Для прикладу, на посаді ведучої інформаційно-аналітичної програми на телеканалі “Київ” пропонують зарплату у розмірі 13,5 тисяч гривень.

Прибиральниця на одному з українських телеканалів за один робочий день заробляє більше, ніж Литвиненко “заробляла” за місяць роботи на “Прямому”.

Журналісти ІНФОРМАТОРа поспілкувалися з представниками провідних українських каналів – ICTV, 24 каналу та “Нового каналу” і дізналися приблизний рівень оплати праці у цих ЗМІ. Варто зазначити, що нерозголошення власної заробітної плати є одним з пунктів корпоративної етики у багатьох виданнях, саме тому колеги просили не вказувати їх імена і посади.

“Телеведучі мають найвищі зарплати на ICTV. Якщо мова йде про ведучого новин, то це 3-4 тисяч доларів. Ведучий авторської програми, як от “Свобода слова” заробляє понад 6 тисяч доларів на місяць”, – говорить співробітник ICTV.

На іншому каналі групи StarLightMedia, “Новому каналі”, рівень оплати праці менеджерського складу і журналістів так само значно вищий за ту суму, яку Юлія Литвиненко вказала у своїй декларації.

“Продюсер на нашому каналі заробляє приблизно 2 тисячі доларів на місяць, оператор – близько тисячі. Фотографи мають заробіток від 600 доларів, однак він залежить від об’ємів виконаної роботи”, – йдеться у коментарі.

Ринкові зарплати і на “24-му каналі”, де кореспонденти заробляють близько тисячі доларів США.

Тож інформація про доходи кандидата у президенти та телеведучої Юлії Литвиненко відповідає бухгалтерській звітності її роботодавців, однак у десятки разів відрізняється від реальної ринкової зарплати її колег. Чи має одна з найвідоміших журналісток України сторонні джерела доходу? Ні, принаймні про це йдеться на сайті НАЗК, однак наврядчи фахівець такого класу буде працювати ледь не задарма, не маючи грошей для існування.

Нагадаємо, раніше ІНФОРМАТОР показав фото розкішного офісу телеканалу “Прямий”. Також стало відомо, що власником провладного ЗМІ стала кіпрська компанія.

Журналіст видання провів власне розслідування і показав, як на телеканалі “Прямий” відверто дискредитують опозицію та запрошують виступати проросійських коміків.

3 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>