2.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Постекономіка України

Чи можемо ми чітко визначити сьогоднішню модель економіки в Україні?

Безумовно ми можемо сказати, що це ринкова економіка. Але назвати все це класичним капіталізмом нам буде вкрай тяжко. Проблема полягає в складній системі українських економічних страт.

1. Доіндустріальний сегмент. Сільські мешканці – існують в аграрно-тваринному циклі, який поєднує в собі рудименти радянської колективізації, індивідуального фермерства та архаїчні форми доіндустріального виробництва.

2. Індустріальний сегмент. Міський промисловий пролетаріат, який разом з інженерами та технічними спеціалістами є залишком індустріальної радянської економіки. Паралельно йому існує, але в буржазному-капіталістичному прочитанні, інший індустральний тип – приватний підприємець, бізнесмен, комерсант.

3. Постіндустріальний сегмент. Це працівники фінансової та біржової сфери, фахівці в галузі інформаційних технологій, шоу-бізнесу, мас-медіа, елітного сервісу, працівники іноземних фірм – все, що підключено до глобальної економічної мережі.

Деякі сторони господарювання взагалі не вкладаються в жодну відому систему. Наприклад, – процес набуття олігархами матеріальних цінностей, в економічній науці взагалі не описаний та невідомий.

Доіндустріального сегмент існує за рахунок деградації залишків економіки, індустріальний – в процесі повільного розпаду економіки, а постіндустріальний – за рахунок розвитку глобальної економіки.

Ці особливості економічного укладу в Україні роблять проблему вибору свого подальшого розвитку, що є важливою та складною справою. Бо специфіка історичного розвитку кожного не дозволяє навіть мріяти про равномірний перехід суспільства до постіндустріальної формації.

Тому в першу чергу потрібно усвідомити, що є суттєвим та особливим елементом історичного та культурного становлення країни і виробити власний шлях економічного розвитку. Саме цьому і має відповідати економічна політика країни – її характер та вектор модернізації, її темп та методика. Пряме ж копіювання чужих економічних шляхів жодного розвитку не дасть результату, а принесе лише втрату суверенітету, самобутності, ідентичності та культури.

Сергій Чаплигін

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>