7.1 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Порошенко організував підкуп виборців за рахунок держбюджету, обсяг ресурсів – до 1,5 млрд грн, – Аваков

У поліції є кілька справ, якими займаються за заявою кандидата в президенти Юлії Тимошенко, і вони стосуються “сіток” іншого кандидата – Петра Порошенка.

Про це в інтерв’ю для ZN.UAзаявив Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України.

Він зазначив, що ці сітки багатошарові.

“Перша – низова сітка. Назвемо її “сітка вульгаріс”. Особисті картки, інструкції, як проводити соціологічні опитування, угоди про винагороду. Здавалося б, що тут такого? Річ у тому, що закон трактує: будь-яка платня за агітацію – це підкуп виборця. Працю агітаторів не можна оплачувати. Навіть якщо це не завуальована агітація. Так, агітатор може сказати, що жодних грошей не отримував. Окремі й стверджують, що їхня праця – чисте волонтерство, але є й ті, хто на камеру зізнається в отриманні 500 грн…” – пояснив міністр.

За його словами, поліція з подібними порушеннями боротиметься. Не кажучи вже про спроби “стимулювання” членів виборчкомів.

“Як виглядає робота “сітковиків”? Ви заходите в під’їзд і обходите всі квартири. Ви кажете: “Я агітатор кандидата Х…” Вам у відповідь: “Пішов ти…” І так п’ять разів. Агітатор мешканців цих п’яти квартир викреслює. В інших квартирах відповідають: “Ну, поговорімо про кандидата…” Агітатор позначає жителів цих квартир як потенційно лояльних до кандидата. Так збирається первинна база даних, – зазначає міністр. – Потім включається наступний підвид “сітки”, що називається “лояльність за рахунок бюджетних коштів”. Приходять, наприклад, в Одесі до громадянина Труханова і кажуть: “Громадянине Труханов, ви заклали в бюджет 200 мільйонів гривень на матеріальну допомогу?” – “Так”. – “Ось і виплачуйте за нашим списком…” І тут уже працює адмінресурс на рівні голів адміністрацій, мерів – із типовим посланням: “Гено, Петю, Васю, поводься пристойно, і ми врятуємо тебе від лабетів НАБУ, ГПУ, НПУ”.

Обсяг ресурсів під таку схему оцінюється до 1,5 млрд грн. І справа, за словами Авакова, не так у самій астрономічній сумі, як у походженні цих коштів.

“Одна історія, коли ти використовуєш в кампанії свої гроші, хай і з незрозумілих джерел (і це вимагає окремої розмови), але свої… Але в подібній схемі кошти залучаються з держбюджету! – підкреслює міністр внутрішніх справ. – У такий спосіб за 500 -1000 гривень “поштучно” вибудовується “сітка” з мотивованих людей, які ходять і “агітують”. Цільову аудиторію виділяють із тих, хто лояльно висловився про кандидата в момент первинного опитування, і отриману у такий спосіб “сітку” “запліднюють” бюджетним ресурсом. За різними підрахунками, плановане охоплення виборців – від 700 тисяч до 6 мільйонів”.

Аваков зазначає, що тільки “сітка” агітаторів становить 200 тисяч осіб, а їм за роботу належить винагорода за такою схемою: 500 гривень – зараз, 500 – потім, 1000 – премія, якщо кандидат виграє.

На запитання про те, як же можна боротися з “сітками”, Аваков відповів: “Для початку – говорити про це вголос. Але щойно починаєш говорити – потрапляєш під обстріл з усіх стволів Адміністрації Президента. Їхні методи боротьби: зустрічна дискредитація поліції, компрометація будь-яких заяв міністра тощо. Це неприпустимо. Це не політична конкуренція, це злочинна дурість групки функціонерів штабу, яка може призвести до проблем для всієї країни. І річ тут не в особистому комфорті та відносинах. І я, і поліція робимо те, що маємо, те, чого від нас, зрештою, чекають люди, те, заради чого нам довірили нашу роботу.

Реакція на цю роботу – фейки, дискредитація. Днями знову з’явилося оплачене як реклама вкидання, що Аваков із Тимошенко уклали політичний союз”.

Глава МВС підкреслив, що це не так: “Ні. І з Зеленським немає, і з Гриценком немає. І Порошенку я не соратник. Я буду забезпечувати максимально чесний процес без схем і фальсифікацій”.

Також Аваков вважає, що в боротьбі з “сітками” на цьому етапі можлива превенція: “Триває слідство у низці ключових напрямків, нагромаджуються матеріали, їхнє оприлюднення здатне дати ефект.

У Києві, наприклад, дві особи, які мали брати участь у керуванні цією “сіткою”, вже відмовилися. В Одесі губернатор останньої миті вписав умову видачі матеріальних виплат: “лише інвалідам” (законно, претензій не маємо). І така виплата вже не лягає в схему. У Дніпрі сесія міськради зупинила видачу виплат, бо там почався скандал.

Ми домовилися з Громадянською мережею “ОПОРА”, з низкою інших громадських організацій, що будемо поширювати інформацію, публікувати дані в онлайн-режимі, оприлюднимо інтерактивну карту країни із зазначенням місць, де фіксуються такі схеми”.

Нагадаємо, Юлія Тимошенко розпочинає перемовини із МВФ щодо нових умов кредитування.

27 КОМЕНТАРІ

  1. Шкода, що людина за лицемірством ховає свою справжню душу і в найтяжчий час може підставити ногу або і всунути ніж у спину. Господь дав вибір для кожної людини, і добре коли після свого вибору людина залишається людиною. Треба думати.

  2. Аваков то азєрботік , на фіга йому Україна та як і жидві. Їм є куди виїхати, а от нам Українцям мабудь ні куди. На хріна ви обираєте нац.менів !!! на керівні посади в Україні ! Вівці ви безтолкові ! Жидву , кацапню і т. д . Ось вам барани з Українськими паспортами, жидва читайте ! За кацапню, янека, азірова знаєте самі . Вам сукам сєпоративним , жидві, нац. менам, треба було надавати громадянство України, хоча б через залік Укр. мови. Хто не знає на хрін всіх, дивись і трупів та калік , сирот, не було б на Україні. Прибалти , таких всіх в шию, без галасу і пилюки, і руського міру не хотять, і живуть як люди. p.s. більше чверті ВІКУ ! ! ! пройшло, а де як,і так і не роздуплились де опинились.

  3. А що жидва, то прєдпріімчевий народ (как нє коториє восхіщаются жидамі) на черзі в президенти, ще один СУПЕР ЖИД зе-термоз. То ж, слава жидві ! даєш жидву ! хай живе жидва !

  4. Аваков–скільки баба Хуля дала грошей, аполітичний ти наш. Пора українську використовувати на державній посаді. Вірменський гопник, який далеко від Сцикашвілі не відірвався.

  5. Так возьми его прямо сейчас и посади. А то один только пиздеж. На виду- враги, а в кулуарах смеётесь над нами лохами и водку хлещете за одним столом. Зае…….ли до печени ваши зарисовки.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>