10.4 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Політв’язень Микола Карпюк дав інтерв’ю із російської в’язниці

Сфабрикована справа громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха закінчилася в 2016-му обвинувальним вердиктом для обох. Їх засудили до 22,5 і 20 років відповідно. Українців звинуватили в убивствах російських громадян у Чечні в 1990-ті. У суді обидва заявили про те, що свідчення вибивали під тортурами і погрозами розправи над сім’єю.

Клих відбуває строк у Челябінській області, Карпюк — у Володимирському централі.

Видання «Громадське» передало запитання Миколі Карпюку через його адвоката Олексія Барановського. Далі — відповіді українського політв’язня.

«Набирає силу нове покоління»

До кінця року в мене є газети і журнали за підпискою, із них дізнаюся інформацію про події в Україні. Результати президентських виборів багато в чому закономірні, люди незадоволені старими політиками, набирає силу нове покоління, яке хоче бачити нові обличчя.

З команди (Володимира) Зеленського я особисто знаю тільки Олександра Данилюка (призначений секретарем Ради національної безпеки і оборони 28 травня — ред.). Ну що ж, подивимося. Саша може!

А ще, мені здається, дуже важливо вести діалог всередині українського суспільства. Умовно кажучи, між флангом Зеленського і флангом Порошенка небезпечно занадто поляризувати суспільство, тому що без національної консолідації важко буде проводити ефективні реформи в країні.

Сподіваюся, новий склад Верховної Ради і Адміністрації президента зможуть знаходити компроміси заради майбутнього України в такі важкі для країни часи.

«Тягар розлуки з родиною нестерпний»

Я спокійний щодо своєї долі, вірю, що мене або обміняють, або ще якимось чином звільнять, а якщо немає — покличе до себе Всевишній. Здоров’я поки що вистачає, а ось тягар розлуки з родиною нестерпний. Особливо прикро, що не можу брати участь у вихованні свого сина Тараса.

Розумію, що цей рік виборний, українським політикам особливо не до нас, то одні вибори, то інші, але не слід все-таки забувати про долі українців, яких утримують у російських в’язницях.

«Я вдячний за слова підтримки»

Мені листи приходять з 16 країн, я порахував. І з України, і з Росії, з Австралії, Америки, Європи, країн Прибалтики. Всім дуже вдячний за слова підтримки, це дуже допомагає. Вибачте, якщо не всім виходить відповідати, марки швидко закінчуються. А щоб через електронну систему відповідати (або систему Росв’язень) — замовляйте, будь ласка, бланк відповіді.

Також хочу висловити своє захоплення тим людям, хто в Росії проводить пікети за звільнення українських політв’язнів, закликає до обміну ув’язненими, спасибі вам. Потрібна велика мужність, особливо, щоб проводити такі акції в Москві. І, звичайно, слова подяки російським адвокатам, які захищають наших моряків та інших політв’язнів.

«У Росії тільки вчаться боротися за своє майбутнє»

У Росії культурна еліта відсторонена від державотворчих процесів сучасного суспільства, але зростає нове покоління, яке вже не хоче жити по-старому, як при совку. Вони поки що тільки вчаться боротися за своє майбутнє, але їх час скоро прийде. Це історична закономірність розвитку подій.

Українці просто раніше зуміли звільнитися від цих кайданів минулого. У російської влади прийнято ставитися до людини як до ресурсу, але це неправильно. Держава для людини, а не людина для держави.

Нашу кримінальну справу сфабрикували через тортури, загрози сім’ї, заради досягнення «зірочок» і нагород. Але я ніколи не був у Чечні, не здійснював цих злочинів, в яких мене звинувачують. А для них будь-які засоби хороші. Людина для них — ніщо.

«Українська демократія здала важливий іспит»

Я вдячний Петру Порошенкові за його роботу. Я, як і ви, знаю про всі його плюси і мінуси. Але те, що він спокійно віддав владу, чітко дотримуючись процедури і термінів, говорить про те, що українська демократія склала найважливіший іспит — у нас влада є змінною.

Свого часу я був приємно здивований активністю української консульської служби, яка опікується захистом прав громадян України. Не тільки нашим із Станіславом Клихом, а й інших бранців. І я сподіваюся, що Адміністрація президента Володимира Зеленського, нове керівництво МЗС продовжать роботу з пошуку можливостей нашого — всіх нас — якнайшвидшого повернення додому.

Нагадаємо, раніше ІНФОРМАТОР писав, що кількість політв’язнів у Росії перевищила 230 осіб.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>