12.6 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Почесний патріарх Філарет розповів про роль церкви у радянський час

“Саме церква підготувала радянське суспільство до розпаду СРСР.”

Про це заявив предстоятеля УПЦ КП у 1992-2018 роках Філарет на Урочистій академії з нагоди свого 90-річчя, яку транслював телеканал ZIK.

Згадуючи свій життєвий шлях і служіння Богу, почесний патріарх ПЦУ Філарет підкреслив, що навіть у радянські часи церква відігравала позитивну роль в житті суспільства.

«Одного разу, ще в радянський час, я мав розмову з генералом армії. І він звинувачував церкву в тому, що вона є «п’ятою колоною» в Радянському Союзі. Безумовно, я заперечував цьому, нагадуючи про те, якою важливою була місія церкви під час Другої світової війни.

Але пізніше, коли розпався СРСР, я згадав цю розмову і дійшов до висновку, що військовий мав рацію. Адже саме церква підготувала радянське суспільство до розпаду Союзу», – впевнений патріарх Філарет.

Предстоятель УПЦ КП пригадує, що вже після розвалу Радянського Союзу під час спілкування з делегаціями інших іноземних церков священнослужителі часто не могли знайти спільне рішення та досягти компромісу.

«Я розумів, що їх цікавить не діалог та єдність церкви, а контакти з церквами Радянського Союзу, щоб через них впливати на пострадянське суспільство.

Відтак, наші делегації їздили на Захід, а їхні – приїздили до нас. І таким чином відбувалося промивання мізків людей з обох боків. І саме таким було завдання богословських діалогів тих часів, які насправді виправдали себе», – визнав патріарх Філарет.

Нагадаємо, сьогодні, 23 січня 2019 року, виповнилося 90 років від дня народження Святійшого патріарха Філарета.

Раніше повідомлялося, що на Житомирщині невідомі розгромили каплицю УПЦ МП.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>