9.8 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

«Плівки Деркача»: Україну знову втягують у виборчу кампанію в США (ВІДЕО)

Скандальні «плівки Деркача» з розмовами колишнього віце-президента США Джо Байдена і колишнього президента України Петра Порошенка – це можливість «наздогнати» Порошенка ціною втручання у вибори президента США.

Чотири роки тому, незадовго до виборів президента США, в Україні прогримів корупційний скандал, пов’язаний з «чорною касою» Партії регіонів. Одним з фігурантів «каси» був політконсультант на той момент кандидата у президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа Пол Манафорт.

Корупційним скандалом в Україні скористалася тоді головний опонент Трампа на виборах, кандидат від демократів Гілларі Клінтон. Волею-неволею Україна в обличчі представників влади, які активно торпедували тему корупції Манафорта, стала гравцем виборчої кампанії у США. При чому «грала» Україна на стороні демократів, які зрештою програли вибори.

Переможець перегонів Дональд Трамп не забув про роль українського істеблішменту у виборах в США, що у наступні чотири роки ускладнило американсько-українські відносини. Це проявлялося і в небажанні надавати військову та фінансову допомогу Україні, і в особистому несприйнятті Трампом Порошенка.

Йшов час. В Україні змінився президент. США також наближаються до чергових президентських виборів, які мають відбутися 3 листопада 2020 року. Наразі головними претендентами на посаду господаря Білого дому є чинний президент Дональд Трамп і колишній віце-президент Джозеф Байден.

Як і чотири роки тому, Україна знову може стати неформальним учасником виборчого процесу у США.

Про те, що Україну хочуть втягнути в американські виборчі перегони стало зрозуміло з минулорічної телеграми розмови Дональда Трампа з Володимиром Зеленським. Президент США просив Зеленського ініціювати розслідування діяльності сина Байдена Хантера в енергетичній компанії «Burisma», яка належала міністру екології і природних ресурсів за часів президентства Януковича Миколі Злочевському. Український президент обіцяв, що у ситуації розбереться «на 100% свій генпрокурор», але справі не дали ходу.

Менше ніж через рік після згаданої розмови Трампа з Зеленським з’явилися «плівки Деркача», на яких задокументовані розмови на той час віце-президента США Джо Байдена і президента України Петра Порошенка. Записи оприлюднив Андрій Деркач – чинний народний депутат, в минулому депутат фракції Партії регіонів, випускник Академії ФСБ РФ, син генерала КДБ і СБУ Леоніда Деркача.

Щоб не виглядати адвокатом Порошенка, слід відзначити, що «плівки Деркача» справді варті уваги. На них Порошенко запитує у Байдена, чи згодиться Юрій Луценко для посади генерального прокурора України, хвалиться, що на вимогу американського колеги заблокував відставку уряду Арсенія Яценюка, обговорює з віце-президентом США дату початку націоналізації «Приватбанку» та просить його натиснути на фракцію «Самопомочі».

Після прослуховування плівок виникають питання як до Порошенка, так і до Байдена. До Порощенка – чому він дозволяв іноземному високопосадовцю втручатися у внутрішню політику України? До Байдена – чому він втручався у внутрішню політику України?

Очевидно, що штаб Трампа буде використовувати «плівки Деркача» як компромат проти Байдена. Але одна справа – мати на руках плівки, опубліковані народним депутатом, минуле якого тісно пов’язане з російськими спецслужбами. І зовсім інша справа – мати як аргумент кримінальні справи українських правоохоронних органів, які взялися розслідувати «плівки Деркача», та заяви президента Зеленського і спікера ВРУ Разумкова, які не приховують, що вважають плівки доказом державної зради Порошенка.

Ймовірно, у «плівках Деркача» Офіс президента у першу чергу цікавить можливість «наздогнати» Порошенка. Але, схоже, що команда Зеленського не проти повторити помилки попередників і «зіграти» на виборах президента США. Тільки цього разу на стороні республіканців.

Більше про «плівки Деркача», а також про скандальне інтерв’ю Дмитра Гордона з російським терористом Ігорем Гіркіним дізнавайтесь з нашого нового ІНФОКАСТу №5.

Нагадаємо, Петро Порошенко назвав скандальні аудіофайли нардепа Андрія Деркача фейком і звинуватив в організації провокації олігарха Ігоря Коломойського, Офіс президента і Росію.

Мар’ян Ощановський

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>