9.6 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Підтримка українського народу має залишатися нашою стратегічною позицією, – останній виступ Грібаускайте

Завершуючи роботу на посаді президента Литви, Даля Грібаускайте у вівторок, 11 червня, в Сеймі виступила з останньою річною доповіддю.

“Здатність діяти відповідально, відкрита і пряма позиція, а не потурання робить нас помітними на геополітичному просторі. Заснована на цінностях і довірі, а не на страху або покірності зовнішня політика дозволила Литві здобути повагу. Міжнародний порядок змінюється і нам слід зберегти ціннісний стрижень. Це завжди приносить більш високу віддачу, ніж спроби догодити кому-небудь. Світ уже знає – вертіти Литвою не вдасться, але Литві можна довіряти. Проте, як би не змінювався світ, з якими б небезпеками не стикалася Свобода, тільки лише наше власне політичне самовизначення покаже ступінь нашої готовності захищатися і відстоювати фундаментальні цінності”, – заявила Грібаускайте, передає delfi.lt.

“Незрілі політичні рішення і заяви про співпрацю з ворожими державами можуть стати наповзними загрозами, які зроблять нас заручниками, коли доведеться вибирати між поганим і дуже небезпечним. Нові виклики у сфері безпеки, світового порядку, прав людини, торгівлі та зміни клімату вимагають перегляду діяльності міжнародних організацій. І в цьому питанні Литва – буде не пасивним спостерігачем, а одним з ініціаторів змін. Ми повинні і надалі залишатися Колоколом свободи в міжнародній політиці. Тому безумовна підтримка українського народу і таке ж беззастережне засудження агресора – чи то Крим, Керченська протока, чи застосування хімічної зброї в Сполученому Королівстві – мають залишатися нашою стратегічною позицією”, – додала президент Литви.

“З Європейською комісією вже підписано політичну угоду про синхронізацію електромереж Балтійських країн з мережами Західної Європи, а в цьому місяці в Брюсселі, коли я буду на засіданні Європейської ради, ми підпишемо більш детальну угоду. Тому не треба озиратися назад, на Схід, ми прекрасно знаємо, що в кільці БРЕЛЛ по московських диспетчерських дротах тече не тільки електрика, а й політичний вплив”, – – зазначила Грібаускайте.

Нагадаємо, Грібаускайте вважає, що Україна ще не втратила шанси стати членом ЄС.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>