12 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Підсумки першого туру. Три площини протистояння

Перед першим туром президентських виборів головні претенденти на перемогу вибудовували власну горизонталь протистояння з опонентами. Опираючись на результати виборів, підбиваємо підсумки, яка площина протистояння спрацювала, а яка – ні.

Опозиція проти влади

Акцент на протистоянні «влада – опозиція» робила Юлія Тимошенко. Лідер «Батьківщини» багато критикувала владу, звинувачуючи її в корумпованості та відсутності результатів у боротьбі з корупцією і олігархами. Тимошенко наголошувала на тому, що за президентства Порошенка суттєво виросли тарифи на житлово-комунальні послуги, тоді як економічні показники залишилися жахливими.

Питанням зовнішньої політики і оборони лідер «Батьківщини» приділяла значно менше уваги. Тимошенко майже не акцентувала увагу на розбіжностях в ідеологічних поглядах Порошенка і своїх. Виборцю часом здавалося, що таких розбіжностей немає. А ще виборець не дуже розумів, чому Тимошенко називає себе опозицією до влади, коли вона сама вже багато років у владі.

Тимошенко переконувала, що головний її конкурент – Порошенко та його корумповане оточення

Вибір Тимошенко площини протистояння «влада – опозиція» виявився невладним. Третє місце в президентському рейтингу і результат 13,40% говорять самі за себе.

«Порошенко або Путін»

«Переможе або Порошенко, або Путін». Про це у ході виборчої кампанії напередодні першого туру неодноразово заявляли і представники штабу президента, і особисто сам президент. Своїм гаслом Порошенко намагався розколоти електорат на проєвропейський і проросійський. Ідеологи штабу чинного президента нав’язували виборцям вибір між ЄС і НАТО та Росією. Практично всіх опонентів президента штаб Банкової «записував» в «агенти Кремля», пропонуючи Петра Олексійовича як єдину альтернативу.

По суті, Порошенко намагався повторити модель протистояння 2004 року, коли за сприяння ідеологів Віктора Януковича і Віктора Ющенка Україну поділили на Схід і Захід. Розуміючи, що після анексії Криму і окупації частини Донбасу Україна втратила частину проросійськи налаштованого електорату, президент сподівався на позитивний для себе результат.

Така площина протистояння виявилася ефективнішою за намагання поділити виборців на тих, хто «за владу» і «за опозицію». В усякому разі, на відміну від Тимошенко, Порошенко нехай і з не надто високим результатом, але таки зумів потрапити у другий тур.

Від «Порошенко або Путін» виграв проросійський Юрій Бойко

До речі, клеймуючи всіх підряд опонентів Банкової «агентами Кремля», виборча технологія штабу Порошенка зіграла на руку Юрію Бойку, який посів четверту сходинку, відставши від Тимошенко менше як на 2%. Саме Бойко, а не всі ті, кого піарники президента звинувачували у роботі на Кремль, був чи не єдиним кандидатом, який не приховує дружнього ставлення до російської влади.

«Нове обличчя» проти «старої системи»

Трохи більше 30% громадян України, які 31 березня пішли на вибори, проголосували за Володимира Зеленського. Низький рівень довіри до всіх органів влади і втома від «старих» політиків виявилися недооціненими штабами всіх ключових претендентів на президентський пост. Як з’ясувалося, майже для третини виборців аргумент, що Зеленський – «нове обличчя» з-поза системи, виявився сильнішим за всі сильні сторони політиків зі стажем.

Штаб Зеленського уникав протистояння з якимось конкретним кандидатом в президенти. Лише зрідка керівник студії «95 квартал» записував короткі відео з критикою на адресу чинного президента. Загалом же, виборцям пропонувалося голосувати за Зеленського, бо «він не такий як всі».

Виборцям пропонувалося голосувати за Зеленського, бо «він не такий як всі»

Результати голосування вказують на вірність обраної штабом Зеленського виборчої технології. Площина протистояння «”нове обличчя” проти “старих” політиків» виявилася найефективнішою і допомогла Зеленському перемогти у першому турі зі значним відривом від інших кандидатів.

Напередодні другого туру президентських виборів Зеленський і Порошенко продовжують змагатися у різних політтехнологічних площинах. Порошенко і члени його команди переконують українців, що перемога Зеленського означатиме реванш Кремля. Натомість, штаб Зеленського переконує, що лише перемога їхнього кандидата – це шанс змінити стару, неефективну і корумповану політичну систему.

Через два тижні ми дізнаємося, чия виборча стратегія виявиться переможною.

Мар’ян Ощановський

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>