6.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Підписував контракт з “Газпромом”: хто такий Олег Дубина, якого назвали економічним радником Зеленського

ЗМІ встигли назвати екс-главу Нафтогазу України Олега Дубину радником Володимира Зеленського і претендентом на пост глави РНБО. Його складно назвати молодим реформатором.

Вчора ввечері Радіо Свобода повідомило, що кандидат у президенти Володимир Зеленський найняв американську лобістську компанію Signal Group Consulting. Серед людей, що представляють його інтереси в США, був названий Олег Дубина, який нібито є радником Зеленського з економічних питань.

Пізно вночі Команда Зеленського спростувала це твердження, а також факт найму американських лобістів.

Але на сайті американського Департаменту юстиції опубліковані копії документів, що підтверджують зв’язок Зеленського і Signal Group Consulting. Тому ми вирішили згадати: хто такий Олег Дубина?

Олег Вікторович Дубина запам’ятався як фактичний підписант від України контракту між НАК “Нафтогаз України” і російським “Газпромом” в січні 2009 року.

Тоді основними дійовими особами переговорів були український та російський прем’єр-міністри Юлія Тимошенко і Володимир Путін. Але контракт “Тимошенко – Путіна” підписували саме очільник НАК Олег Дубина і керівник “Газпрому” Олексій Міллер.

На посаді голови правління НАК “Нафтогаз України” Дубина пропрацював з грудня 2007 р по березень 2010 р Однак після підписання газового контракту на початку 2009 року, він був двічі госпіталізований і більшу частину часу до звільнення практично не виконував функцію очільника “Нафтогазу”.

Родом з металургії

У НАК Дубина потрапив за квотою Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ). А там вважався креатурою співвласників корпорації Індустріальний союз Донбасу (ІСД) Віталія Гайдука і Сергія Тарути. Адже до потрапляння в “Нафтогаз” він упродовж двох років очолював “Дніпровський меткомбінат” (Дніпропетровська обл.), що належить ІСД.

Саме робота в українській металургії закріпила за Олегом Дубиною імідж міцного господарника і ефективного управлінця. Велика частина його трудової кар’єри пройшла на металургійних підприємствах України. А в кінці 1990-х – початку 2000-х він очолював тоді ще державні “Алчевський МК” (Луганська обл.) і “Криворіжсталь” (Кривий Ріг). Робота в Кривому Розі, звідки до речі родом Володимир Зеленський, стала для топ-менеджера трампліном у політику.

У січні 2001 року Дубина перебрався в крісло віце-прем’єр-міністра України з питань промислової політики в уряді Віктора Ющенка. У тому ж році став першим віце-прем’єр-міністром в уряді Анатолія Кінаха.

Бізнес

Після відходу з “Нафтогазу” Олег Дубина повністю зник з горизонту української політики і великого бізнесу, але при цьому розвивав власні проекти.

Ще в 2008 він став співвласником “Запорізького сталепрокатного заводу” (Запоріжжя) – одного з найбільших на той час виробників виробів з металу й емальованого посуду. Але в 2012 році продав його акції.

Зараз, згідно з відкритою інформацією, він є бенефіціаром виробника твердопаливних котлів ТОВ СП “Екометал” (Красилів, Хмельницька обл.), ТОВ “Індустріальні інвестиції XXI століття” (Київ) і ТОВ “Чаплинка-Іскра” (Дніпропетровська обл.), яке будує сонячну електростанцію.

Нагадаємо, з’явилася копія договору Зеленського з американською лобістською компанією, співпрацю з якою заперечував штаб шоумена.

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>