12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Під Верховною Радою вручали премію “Золота коса”

7 червня відбулася церемонія нагородження народних обранців антипремією «Золота коса» за лобіювання інтересів тютюнової індустрії.

Акцію організували центр громадянського представництва «Життя», Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» та ГО «Антикорупційний штаб». Членами журі були директори громадських організацій та журналісти, – повідомляє ІНФОРМАТОР.

Подія відбулась у форматі перформансу: червоним хідником крокувала смерть і під музику підносила коси до портретів переможців. А експерти з контролю над тютюном та боротьби з корупцією оголошували про «заслуги» тютюнових лобістів.

Перед початком акції до організаторів вийшов депутат Геннадій Кривошея. Він заперечив, що має відношення до тютюнових компаній та вважає, що ніяким чином не заслуговує на антипремію.


Депутат Геннадій Кришовея

“Мене номінували на антипремію за те, що з 205 законопроектів, які я зареєстрував, 7 стосуються антитютюнового законодавства, тому організатори премії вважають, що я ніби то я представник тютюнової компанії. Проте, хочу сказати, що громадська організація звинувачує мене лише в тому, що я влаштував “законодавчій спам”, а спам полягає в тому, що в мене є своя позиція з приводу антитютюнового законодавства в багатьох сферах. Я виступаю проти смакових добавок, я за підвищення штрафних санкцій та інше. Я виходив з великою кількістю альтернативних законопроектів, моя ініціатива досить зрозуміла, я побачив тут свій портрет і хочу сказати, що я не боюся виходити до громадськості та спілкуватися”, – повідомив депутат.

Організатори премії вважають, що альтернативні проекти законів були зареєстровані депутатом для того, щоб відволікти парламент від прийняття дійсно ефективних норм. А законопроект №4507, запропонований нардепом, взагалі пропонував дозволити курити електронні сигарети у закладах ресторанного господарства.

Свою нагороду «Золоте гальмо» отримав і Володимир Гройсман, зокрема за те, що Кабінет Міністрів затвердив проект мирової угоди між “Філіп Морріс” та Україною, що передбачає скасування Державною фіскальною службою (ДФС) податкових повідомлень-рішень на загальну суму 635,3 млн гривень.

«Золоту» косу отримала народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

“Саме голова податкового комітету доклала максимум зусиль, щоб парламент так і не прийняв антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, які повністю відповідають міжнародним стандартам захисту від тютюну та підтримані МОЗ і ВООЗ. Під час розгляду законопроекту №4030а у першому читанні Ніна Петрівна відкрито виступила проти цього законопроекту, який мав на меті захистити дітей від реклами сигарет у магазинах та розширити перелік громадських місць, вільних від тютюну”, – повідомляють організатори акції.

«Срібна» коса дісталась народному депутату Михайлу Кобцеву, який є представником податкового комітету, організатори заявляють, що нардеп не лише протидіяв посиленню антитютюнового законодавства, але й має прямі сімейні зв’язки з представниками тютюнового бізнесу.

Дмитро Олійник 

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>