5 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Парубій спрогнозував, що буде з парламентом після виборів Президента

Найімовірніше, проукраїнська та проєвропейська більшість у парламенті збережеться за будь-яких обставин, хто б не був обраний Президентом. Ключові питання щодо зовнішньополітичного вибору, безпеки і оборони держави ухвалюватиме Рада так, як ухвалювала до того.

Про це в ефірі на телеканалі ZIK заявив голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Він наголосив, що Україна є парламентсько-президентською республікою. Відтак, коли дехто оцінює вплив Президента Порошенка на парламент, часто не розуміє, що сила захована не в інституції Президента.

«Сила захована в тому, що народ України на парламентських виборах дав величезну підтримку парламентській фракції Петра Порошенка. Сьогодні «Блок Петра Порошенка» є найбільшою фракцією в парламенті. Без цієї фракції важко ухвалити будь-яке рішення», – зазначив голова ВРУ.

Він також підкреслив, що повноваження Президента враховують зовнішню політику, безпеку і оборону. Натомість законотворча діяльність відбувається на рівні парламенту і уряду.

«Тому можу вас запевнити, що український парламент є і готовий бути осередком стабільності за будь-якого розвитку сценарію (президентських виборів – ред). Так було завжди за час незалежності – парламент був осередком стабільності при оголошенні Незалежності, під час Помаранчевої революції та Революції гідності», – переконаний Андрій Парубій.

З його слів, попри те, що до складу Верховної Ради входять абсолютно різні люди, у ній є одна значна перевага – проукраїнська і проєвропейська більшість.

«Президент має право законодавчої ініціативи. Хто б не був Президентом, він матиме можливість це право реалізувати, переконувати парламентарів і шукати голоси. Під кожен закон мені доводиться шукати голоси. Фактично, кожен закон – це інша конфігурація в залі», – розповідає парламентар.

Разом з тим, зауважив Парубій, є чіткий план роботи Верховної Ради. Зокрема, зараз на розгляді парламенту – закон про функціонування державної мови.

«У нас є цілий блок надзвичайно важливих безпекових питань, які стосуються розмінування, військових звань та адаптації їх до стандартів НАТО. Я нагадаю: парламент має в плані роботи Виборчий кодекс та відкриті партійні списки», – підкреслив спікер Верховної Ради.

Крім того, він висловив свою думку щодо того, як новий парламент ставитиметься до новообраного Президента, якщо ним стане Володимир Зеленський.

«Я не сумніваюсь, що проукраїнська та проєвропейська більшість у парламенті збережеться за будь-яких обставин, хто б не був обраний Президентом. Ключові питання щодо зовнішньополітичного вибору, безпеки і оборони держави ухвалюватиме Рада так, як ухвалювала до того. Хоча це все в теорії – дочекаємось неділі», – резюмував Андрій Парубій.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро України відкриє кримінальне провадження проти спікера Верховної Ради Андрія Парубія. До цього НАБУ зобов’язав Солом’янський райсуд Києва.

19 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>