6.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Партії з традиційним ядром і структурами будуть вигравати, – політичний експерт

Сьогодні, 9 липня, у Києві відбулася прес-конференція на тему «Україна напередодні виборів до Верховної Ради-2019».

Соціологічна компанія “Інмарк” презентувала результати всеукраїнського опитування щодо передвиборчих вподобань громадян, проведеного з 29 червня по 4 липня 2019 року.

Учасник прес-конференції, політичний експерт Тарас Загородній розповів про електоральні вподобання українців напередодні позачергових виборів у народні депутати, які відбудуться 21 липня.

“По-перше, один з факторів – це час проведення виборів. Мабуть вперше, якщо я не помиляюся, парламентські вибори проводитимуться влітку. І це буде дуже сильно впливати на явку виборців. Дослідження показують, які результати будуть, якщо буде низька явка – приблизно 50-55 відсотків.

За цих умов, партії з традиційним ядром і структурами будуть вигравати, бо їх виборець буде знаходитися під час проведення виборів в країні. Що стосується виборців «Слуги народу», «Голосу», і так далі, велика ймовірність того, що їх виборці будуть, умовно кажучи, на морях. Тому ця від’ємна явка буде позитивно впливати на рейтинги партій, які у термінології того ж «Голосу» представляються як «старі обличчя».

Ми бачимо зростання рейтингу «Опозиційної платформи – За життя», десь там підтягується рейтинг «Опозиційного блоку», Радикальної партії Олега Ляшка, партії «Сила і честь».

Багато залежить від того, яка структура, який лідер представляє партію, чи зможе він просто «перебігати» округи. Ляшко – такий лідер, який зможе просто «перебігати» своїх опонентів, по-друге, він де-факто знаходиться на межі проходження, у нього є мотивація”, – переконаний експерт.

Загородній наголошує, що на результат виборів вплине і активність бойових підрозділів Російської Федерації на Донбасі.

“Другий фактор, котрий буде впливати і на вибори, і на рейтинги, в першу чергу, «Слуги народу», це – все ж таки дії РФ. Я не виключаю, що можливе якесь загострення на фронті, у тій самій Станиці Луганській, де розводяться війська. Я не виключаю провокацій з російської сторони, що буде впливати, у першу чергу, на зростання рейтингу «Опозиційної платформи – За життя», за рахунок відтоку голосів від Зеленського. За тим же принципом голоси виборців йтимуть до «Європейської солідарності» Порошенка, який у разі заворушень буде говорити: «я попереджав, що саме так і буде». У даному випадку дії РФ будуть спрацьовувати на рейтинг цих політсил. Зважаючи на те, що партія «Слуга народу» позабирала голоси у багатьох традиційних партій, усі зацікавлені у тому, щоб він був донором для їх повернення”, – розповів Загородній.

Також експерт нагадав про події навколо анонсованого телемосту українського телеканалу NewsOne та російського пропагандистського каналу, які матимуть безпосередній вплив на електоральні вподобання українців.

“Результатом істерії навколо телемосту, який, я впевнений, ніхто проводити не збирався, стали плюси Медведчуку і Порошенко. Тому що Зеленського змусили говорити конкретику. Адже до цього він не говорив нічого, і не збирався. Ми бачили, він начебто збирався бадьоро боротися з контрабандою, як і усі у нашому уряді, хто намагався з нею боротися останні 28 років. А тут він був поставлений не те, що називається «політична розтяжка». Або ти починаєш щось говорити і програєш, або не кажеш нічого і програєш. Я не виключаю, що з урахуванням того, що до виборів залишилося менше двох тижнів, Російська Федерація зробить 2-3 кризи, які змусять Зеленського виходити з зони комфорту. І він втрачатиме виборців, які будуть йти або до «Опозиційної платформи -За життя», або повертатися до «Батьківщини», «Європейської солідарності» чи Радикальної партії Олега Ляшка”, – переконаний Загородній.

Нагадаємо, якби позачергові парламентські вибори проходили у найближчу неділю, до Верховної Ради точно потрапило б п’ять партій – «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», ВО «Батьківщина» та «Європейська солідарність». Ще три політичні сили – Радикальна партія Олега Ляшка, «Сила і честь» і «Громадянська позиція» – опинилися на межі проходження до парламенту. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, яке провела соціологічна компанія «Інмарк».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>