11 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Обухівський тандем: Королева Козина і Лом

Злиття бізнесу та влади, навіть на районному рівні, дає непогані зиски учасникам схем. Найбільш затребувані серед корупціонерів послуги будівельників, виробників будматеріалів та їхніх постачальників сировини, піску, щеня і таке інше.

Порахувати скільки, хто і нащо витратив практично не можливо. Ідеальна схема виглядає наступним чином: людина у владі – відповідає за державне або комунальне замовлення, приватна компанія, а краще кілька, які виграють тендери за відкати. Втім навіть ідеальну схему можна вдосконалити.

В Обухові у цьому питанні значно просунулися. Людина у владі – це цілий мер міста – Олександр Левченко, жителям Обухова більше відомий за прізвиськом Лом. За його ініціативи, та під його контролем по всьому місту нині кладуть новеньку бруківку. Допомагає йому у цьому місцева депутатка, керівниця депутатської організації «Наша Обухівщина» Лариса Ільєнко, відома жителям Обухова, як «Королева Козина». Її компанія займається видобутком піску з дна Дніпра поблизу Козина. Його постачають на обухівське виробництво, яким володіє фірма «Золотий мандарин».

З цього піску і виготовляють бруківку, яку можна нині бачити і у районі і у райцентрі. У свою чергу мандаринівці є щасливими підписантами контракту з міською владою в обличчі мера Лома на ексклюзивне постачання бруківки за цінами, за якими у них закуповуються навіть столичні будівельні маркети. Різниця на логістиці осідає у кишені обухівської влади. Лише реконструкція центральної площі Обухова місту вже обійшлася у понад 13 мільйонів гривень, і кошторис ще відкритий для збільшення. Кошторисна документація теж заслуговує на те, що б зупинитися на ній окремо.

Секретар міськради є співвласником приватної компанії, яка займається проектуванням, а відтак і складає ціну для усіх будівельних об’єктів. В Обухові вона завжди завищена на 30 відсотків. Така вартість лояльності місцевої влади. Будують теж свої – вірмени. У тендері беруть участь різні фірми, втім їхніми співробітниками завжди є одні й ті самі люди. Втім ключовий тандем схеми – Королева піску і Лом. Адже саме з Левченка все починається, а на Ільєнко закінчується. Саме їхня змова дозволила вибудувати струнку структуру відмивання коштів, у якій дуже важко простежити зв’язок цих двох посадовців. Адже у схемі задіяні купа ланок: виробник,  роектувальники, будівельники.

Втім без кришування мера і без піску з Дніпра – решта залишаться без роботи. Мер, він же Лом, він же Олександр Левченко ініціює, просуває і затверджує рішення положити бруківку по всьому місту. Секретар райради підправляє, як потрібно кошторис, гроші на закупівлю та будівництво йдуть своїм будівельникам та своїм виробникам. Виробник закуповує основну сировину – пісок – у Ільєнко. Усі свої. Турбуватися про те, що хтось здасть – не доводиться. Публічно Лом і Ільєнко є опонентами. Вони постійно сваряться через політичні питання. І пересічним жителям Обухова й на думку не спаде, що ці люди можуть бути бізнес-партнерами, а їхнє протистояння – лише ширма, димова завіса, під якою не публічна змова з вагомим фінансовим підґрунтям.

Це ще один з багатьох методів заробляти на політиці. Вона дає змогу привселюдно конфліктувати, створюючи у суспільстві чітке розуміння – ці люди ніколи навіть руки один одному не потиснуть. Адже перед громадою вони ніби готові повбивати один одного. Тож запідозрити у змові такий тандем, як в Обухові – Лом і Королева Козина – дуже складно. Від сварок Левченко та Ільєнко мають не лише персональні економічні зиски. Так легше і на політичній ниві.

Протистояння – це родючий грунт для мобілізації електорату. Виборцям завжди є що сказати, завжди є нагода критикувати опонента. Завжди знайдуться ті хто повірить і підтримає і ті хто не повірить і віддасть голос за опонента. А коли опонент – твій таємний партнер – ніхто не програє. Ніхто крім виборця. Головне тримати баланс, щоб хтось із нібито ворогів остаточно не переміг.

Відтак вони сваряться але не перегинають палку. Щоб продовжувати доїти населення розважаючи його перепалками та дебатами. Тим часом гроші обухівської громади осідають у окремих кишенях з тією ж швидкість, що і зникає пісок з дніпровського дна.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>