10.4 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

“Обрав хитрі кроки”: експерт розповів, чому Лукашенко не пускає російські війська до Білорусі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко з усіх сил намагається не допустити розміщення в Білорусі російської військової бази. Задля цього він ставить Москві умови — закупівля озброєнь, але ніяких військових із РФ на білоруській землі.

Про це розповів білоруський аналітик, експерт “Українського інституту майбутнього” Ігор Тишкевич.

Він зазначає, що Мінськ чудово знає, чим закінчилося для України розміщення військової бази РФ в Криму. І щоб не втратити можливість отримати російське озброєння, Лукашенко пішов на хитрі кроки.

“Спершу РФ хотіла поставити комплекси ППО С-300 і С-400, Білорусь просила продати комплекси, але росіяни не захотіли – тільки їхні комплекси з їхніми екіпажами. Це закінчилося тим, що Мінський завод колісних тягачів перестав відвантажувати продукцію на територію РФ, а без цього “Іскандери” не їздять. Після цього РФ комплекси продала. Потім така ж історія з “Іскандерами”. До речі, згідно з воєнною доктриною Білорусі, НАТО не є головною загрозою, загрозою є “гібридні війни”. В результаті Білорусь створила систему “Полонез” і розсекретила меморандум договору про співпрацю з китайською держкомпанією. Там є три пункти: реактивна система залпового вогню, оперативно тактичний ракетний комплекс, ЗРК. Після цього питання з “Іскандерами” відпало. Наступне питання — авіабази. Білоруси кажуть: давайте ви нам продасте літаки. Росіяни цього робити не хотіли, в результаті це закінчилося новими нафтовими та торговими війнами, після чого РФ вирішила продати дві ланки Су-30СКМ. Поставки повинні початися 2019 року”, — розповів Тишкевич, як інформує Вголос з посиланням на Сегодня.

Експерт нагадав, що на території Білорусі є лише два військові об’єкти РФ: РЛС “Волга” майже під Барановичами. Це система виявлення запуску балістичних ракет, і вузол зв’язку під містом Вілейка, належить ВМФ РФ, підтримує кодований зв’язок із підводними човнами Атлантичного океану. Однак вони не загрожують білорусам напряму — там обмежене число службовців, зовнішню охорону об’єктів забезпечує білоруський спецназ.

Нагадаємо, суд зобов’язав “Нафтогаз” виплатити компенсацію групі “Приват”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>