6.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Обіцянки Зеленського: програма реформ чи відвертий популізм?

30 січня Володимир Зеленський офіційно став кандидатом в президенти. Що ви знаєте про його передвиборчу програму? ІНФОРМАТОР пропонує вашій увазі ключові її положення.

Розпочнемо з законодавчих ініціатив, які директор студії «Квартал 95» обіцяє впровадити в життя у разі обрання на пост Головнокомандувача. Потім перейдемо до міжнародних відносин і економічних питань.

Кандидат Володимир Зеленський обіцяє:

– Прийняти законопроект «Про народовладдя». «У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки народ України буде формувати основні завдання для влади через референдум та інші форми прямої демократії», – говориться у програмі коміка, який подався в політику.

Закон справді важливий і актуальний. Особливо після того, як у 2018 році КСУ визнав неконституційним закон про всеукраїнський референдум. Правда, виконати свою обіцянку після приходу на Банкову Зеленський не зможе, оскільки у парламенті у нього немає не те, що більшості, а й невеликої фракції.

– Прийняти законопроекти «Про зняття недоторканності з Президента України, народних депутатів і суддів», «Про імпічмент Президента України», «Про відкликання народного депутата України».

Обіцянка не нова. Про необхідність зняття недоторканності з суддів і народних депутатів заговорили ще у далекому 1990 році. Минуло майже 30 років, а жоден президент і жодна парламентська коаліція досі не виконали обіцянку. Чи є підстави вірити, що Зеленський дотримається слова без більшості у ВРУ? Питання безглузде.

– Вибори до парламенту та місцевих рад за відкритими списками. «Кнопкодавство», депутатські прогули – автоматична підстава для позбавлення депутатського мандату.

За «кнопкодавство» і прогули, на які вже давно ніхто не звертає уваги? Зеленський точно не переплутав країну, в якій живе?!

– Вимагати від гарантів Будапештського меморандуму гарантій безпеки для України.

Володимир Олександрович, ви нічого не переплутали? Це не ви у грудні минулого року пропонували «хоч з чортом лисим домовлятися», аби не було війни? Чому раптом передумали їхати на переговори з Путіним? Боязнь втратити рейтинги чи некомпетентність в питаннях міжнародної політики?

– Рух України до НАТО та інших безпекових об’єднань. 

І знову протиріччя. В тому ж таки інтерв’ю Гордону Зеленський говорив, що «не ходить у гості, коли його не просять». Виявляється, тепер ходить? Чи команда Зе обманює людей заради голосів виборців?

– Запровадити одноразову «нульову декларацію» для бізнесу. Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи. Отримані кошти направити тим, хто неспроможний оплатити комунальні послуги.

Чому КОЖЕН бізнесмен має віддати державі частину заробленого? Платити прийдеться навіть тим, хто не брав участь у незаконній приватизації і ніколи не наживався на держзамовленнях? А свої 5% Зеленський точно віддасть? Декларація у нього не скромна, віддавати прийдеться чимало.

– Формування прозорого ринку землі.

І кому дістанеться земля з зарплатами пересічних українців? Зрозуміло, що середньостатистичний громадянин, який працює на землі, не спроможний придбати її. А скуплять землю олігархи-латифундисти. Серед знайомих Зеленського такі точно знайдуться.

– Забезпечити Україну власними енергетичними ресурсами, ставши згодом їх експортером на європейський ринок.

Невідомо, які саме енергоресурси Зеленський збирається експортувати в Європу. Наприклад, газу власного видобутку Україні вистачає лише, щоб покривати 22% витрат. Очевидно, що експортувати газ у європейські країни ми будемо ще дуже не скоро. Якщо взагалі будемо. Але чого не пообіцяєш заради перемоги на президентських виборах?!

– Підписати з ЄС угоду «Відкрите небо».

А Ігор Коломойський не буде проти?

Обіцянки Володимира Зеленського – це програма реформ чи відвертий популізм? Все залежить від наявності досвіду і команди. Але чи є вони у Зеленського?

Василь Тростянець

Для ІНФОРМАТОРа  

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>