12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

“Немає щеплення”. У Луцьку дитину, яка вже перехворіла на кір, не хочуть пускати до школи

У Луцьку ученицю 5 класу, яка кілька років тому перенесла кір, але не має щеплення, не пускають до школи. Хоча батьки запевняють – після перенесеної хвороби у дівчинки – пожиттєвий імунітет.

Донька Сергія Берчука навчається у п’ятому класі Луцької ЗОШ №11. Після канікул дівчинка прийшла до школи, однак згодом батькам сказали більше не приводити її до навчального закладу, поки не зроблять щеплення від кору.

Хоча, батьки запевняють – у 2012 році дитина перехворіла на кір, що свого часу підтвердив педіатр. Також дитині зробили аналіз крові на наявність антитіл до кору.

«Результат позитивний, а це означає, що вона не може бути носієм хвороби. Ми пояснили у школі, що дитина більше не захворіє, але там відповіли, що їх це не цікавить, потрібна довідка з поліклініки про те, що щеплення є», – каже батько.

З його слів, родина відмовилась від усіх щеплень для дитини.

«У нас своє бачення. у складі вакцин є ртуть і абортовані диплоїдні клітини ембріонів (тканини людських ембріонів використовувались для виготовлення деяких вакцин лише у 60-х роках минулого століття, – ред.) Серед офіційних побічних ефектів є анафілактичний шок (рідкісна алергічна реакція, яка проявляється удушенням, може виникнути через ліки, їжу, укуси комах, – ред.). Якщо порівнювати дитячу хворобу кір і анафілактичний шок, то мені краще, щоб дитина отримала пожиттєвий імунітет природним шляхом», – переконаний Сергій Берчук.

У школі №11 знають про те, що дитина раніше хворіла на кір. Однак, для захисту від хвороб, кажуть, цього недостатньо.

«Щеплення від кору захищає також від двох інших інфекцій – краснухи і паротиту, і до них у цієї дитини немає імунітету. Тому те, що вона перехворіла на кір, не означає, що дитина може відвідувати навчальний заклад», – пояснює директорка навчального закладу Наталія Гаць.

«Є спільний лист Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти та науки, розпорядження Волинської ОДА, в яких є зобов’язання не дозволяти відвідування закладів дошкільної освіти та загольноосвітніх закладів дітям, яким не проведено щеплень, відповідно до календаря. В цьому ж розпорядженні є пункт: «вказати керівникам освітніх установ на персональну відповідальність за дотримання санітарного законодавства». Я цього документу дотримуюсь», – наголошує освітянка.

З її слів, наразі школу не відвідують 20 дітей, в яких немає щеплень КПК (кір, паротит, краснуха), більшість з них – у молодших класах. Такі діти можуть консультуватись щодо навчання з вчителями.

Також 25 січня першокласниця, яка навчається у школі, захворіла на кір. Вона не мала повторної вакцини. Через це від навчання тимчасово відсторонили і її сестру-четвертокласницю.

Головна лікарка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська каже, що дитина потребує щеплення, відповідно до національного календаря, у будь-якому випадку. Згідно з документом, перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказами до щеплення тривакциною, – пише Перший. 

З її слів, цьогоріч лише протягом січня у Луцьку на кір захворіло 104 дитини, тоді як протягом всього минулого року – 208 і дорослих, і дітей.

«Захворюваність росте лише через одну причину – низький відсоток охоплення щепленнями. Для щеплень в суботу додатково вийшло на роботу два лікарі і чотири медсестри у поліклініках на проспекті Волі і Чорновола. Всіх запросили в інтернеті, у ЗМі. В результаті прийшло лише 39 людей», – наголошує лікарка.

«Якщо не будемо робити вакцинацію, будемо жити, як країни третього світу в Африці, де під час спалахів приїздить Червоний Хрест і усіх масово щеплює», – додає медик.

Раніше повідомлялося, що захворюваність на грип в Україні йде на спад.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>