14.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Нацполіція не розслідує зникнення ікон з Києво-Печерської лаври

Національна поліція не відкривала кримінальних проваджень щодо недостачі культурних цінностей у Києво-Печерській лаврі.

Міністерство культури також не інформувало правоохоронців про будь-яку недостачу.

Про це повідомили в головному слідчому управлінні Національної поліції у відповідь на інформаційний запит “Української правди”, передає РІСУ.

“Відповідно до інформації слідчого управління ГУ Нацполіції у Києві… та Єдиного реєстру досудових розслідувань, кримінальні провадження за вказаним у запиті фактом (зникнення культурних цінностей з Лаври, про який повідомляв Мінкульт, – ред.) за слідчими підрозділами ГУНП у Києві не значаться”, – відзвітували у відомстві.

Журналісти зокрема цікавилися, скільки та за якими статтями ККУ було відкрито кримінальних проваджень, а також, чи відома правоохоронцям точна кількість зниклих артефактів та їхня приблизна вартість.

Також правоохоронці повідомили, що не отримували звернення від Мінкульту про недостачу культурних цінностей, які обліковувалися у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

Нагадаємо, що у листопаді 2018 року Міністерство культури розпочало перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах Печерської лаври.

8 січня міністр культури Євген Нищук заявив, що під час інвентаризації Києво-Печерської лаври виявили зникнення кількох цінних ікон, і що відкриті кримінальні провадження.

9 січня речниця Мінкульту Юлія Даценко заявила, що ревізія міністерства не змогла встановити місцеперебування десяти предметів, які становлять культурну цінність.

У Товаристві охорони пам’яток уточнили, що під час інвентаризації цінностей у лаврі не дорахувалися 8 ікон, дерев’яної чаші та хреста.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що не бачив ікон, про зникнення яких заявили у Міністерстві культури, і вважає, що подібні заяви робляться, щоб примусити їх перейти до Православної Церкви України.

Нагадаємо, громади колишніх УПЦ КП й УАПЦ також мають проводити збори.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>