9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Нацбанк назвав основні загрози для бізнесу у 2019 році

Рентабельність українського бізнесу знижується, починаючи з третього кварталу 2017 року.

Про це йдеться в звіті Нацбанку про фінансову стабільність за грудень 2018 року.

Основні загрози прибутковості компаній – подальше зростання витрат на оплату праці і зростання ставок за кредитами (через постійне підвищення Нацбанком облікової ставки).

Другий рік поспіль темпи зростання доходів компаній істотно нижчі, ніж темпи зростання витрат на оплату праці, звертають увагу в НБУ.

Причини зростання зарплат – підвищення мінімальної зарплати і трудова міграція, яка змушує роботодавців конкурувати за фахівців і підвищувати їм зарплати, інформує Бізнес. 

Найбільше зросли витрати на персонал у транспортній галузі, легкій промисловості, машинобудуванні, менше зростання спостерігалося в сільському господарстві та виробництві будівельних матеріалів.

У 2019 році Нацбанк очікує, що зростання зарплат сповільниться, адже трудова міграція піде на спад.

Ще один ризик прибутковості бізнесу – зростання процентних ставок за новими кредитами, Національний банк протягом 2018 року неодноразово підвищував облікову ставку. Він це робив для того, щоб знизити інфляцію, яка прискорювалася. Але при цьому облікова ставка, яка зараз на рівні 18% (ще рік тому була на рівні 12,5%).

У компаній більшості галузей достатній запас операційного прибутку, щоб справлятися зі зростаючими ставками за кредитами, зазначають в Нацбанку. Але є винятки – харчова промисловість, будівництво і окремі підприємства металургії.

Ще один ризик для прибутку компаній – це падіння цін на світових ринках. Цей ризик найбільший для металургії, олійно-жирових підприємств.

Згідно з інформацією Нацбанку, експорт металургії в 2018 році зріс на 25% завдяки низькій базі порівняння і сприятливим цінам в першому півріччі. У другому півріччі світові ціни на продукцію металургії почали знижуватися. Ця ж тенденція буде продовжуватися і в 2019 році: світові ціни на продукцію металургії можуть знизитися на 10,5% за рік.

Разом з тим блокування Росією Азовського моря може призвести до зниження обсягів виробництва заводів у Маріуполі. На них в 2018 році припадало близько третини виробництва сталі. Поставки можна направити на порти Чорного моря, але є дві перешкоди: зростання собівартості і обмежені можливості транспортування залізницею.

Нагадаємо, миколаївські ЗМІ поширюють фейки про затримання лідера “молодіжки” РПЛ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>