2.9 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

«Народний фронт» знайшов спосіб не допустити розпуску парламенту

«Народний фронт» знайшов вихід, як не допустити розпуску Верховної Ради новообраним президентом Володимиром Зеленським.

Про це виданню ІНФОРМАТОР стало відомо з власних джерел у партії Арсенія Яценюка.

Як відомо, президент України, щоб розпустити ВРУ і призначити дострокові вибори, повинен офіційно встановити відсутність у парламенті коаліції. При цьому законодавство забороняє розпускати Раду протягом останніх шести місяців її повноважень.

Останній день повноважень чинної Верховної Ради припадає на 27 листопада 2019 року. Тобто, у новообраного президента є час до 27 травня, щоби розпустити парламент.

За законом про вибори президента, офіційні результати виборів, які пройшли 21 квітня, мають бути встановлені не пізніше 1 травня. Після оголошення ЦВК результатів голосування протягом 30 днів переможець складає присягу.

Оскільки офіційно вступити на президентський пост Зеленський може ще до 27 травня, це означає, що у нього теоретично буде час, аби розпустити Верховну Раду.

Варто нагадати, що Володимир Зеленський визнавав, що його команді вигідно, щоби повноваження Рада були припиненні достроково.

Після появи слухів, що Зеленський може ініціювати розпуск ВРУ, ЗМІ почали писати, що відповідний сценарій переможець президентських виборів реалізує через Адміністративний суд Києва. Мовляв, суд витребує у Ради документи про поіменний склад коаліції, яка де-факто нараховує менше 226 народних депутатів. Такий документ і стане підставою для розпуску ВРУ.

Але як стало відомо ІНФОРМАТОРу, у «Народного фронту» вже є план, яким чином завадити Зеленському реалізувати свої наміри.

За словами джерела в партії Яценюка, одразу після інавгурації Володимира Зеленського близько десяти депутатів «Народного фронту» планують заявити про вихід з парламентської коаліції. Потім хтось з нардепів звернеться до голови ВРУ Андрія Парубія з письмовим проханням роз’яснити, чи є у парламенті коаліція.

Такий сценарій дозволить визнати датою припинення існування коаліції день, коли депутати «Народного фронту» покинуть її. У такому випадку, згідно з законодавством, народним депутатам відводиться 30 днів на створення нової коаліції. Якщо вона не буде створена, формальні підстави для розпуску парламенту у Зеленського з’являться після 27 травня, коли до завершення повноважень діючої ВРУ залишиться менше півроку. Але розпустити Раду Зеленський вже не зможе, бо законодавство забороняє президенту ініціювати дострокові парламентські вибори менше ніж за півроку до завершення повноважень чинної ВРУ.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що після свят Генеральний прокурор Юрій Луценко прийде у Верховну Раду з поданням на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Валерія Дубіля.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>