21.8 C
Kyiv
Вівторок, 16 Квітня, 2024

Наприкінці жовтня вантажівки на дорозі почнуть зважувати під час руху, — Укравтодор

Пілотний проект для зважування вантажівок під час руху запрацює вже наприкінці жовтня 2019 року. Контрольні майданчики передаватимуть дані про вагу фур співробітникам Укртрансбезпеки.

Про це Громадському повідомив радник керівника Укравтодору Олександр Кава.

Комплекс має назву Weight-in-Motion (або WiM) та дозволить виявляти серед потоку машин перевантажені фури.

«Проведено незалежний тендер, визначена компанія переможець, і з нею кілька тижнів тому була підписана вже угода. І до кінця року, до жовтня, проект буде реалізований. На першому етапі ця система буде тільки збирати інформацію і передавати її співробітникам Укртрансбезпеки, які будуть стояти на певній відстані. Якщо фіксуватиметься фура із перевантаженням, то її зупинятимуть. Водій та компанія-перевізник притягуватимуться до відповідальності», — розповів Кава.

Інтелектуальну транспортну систему впроваджують за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку. WiM-комплекси будуть встановлювати поблизу Києва на основних трасах, а саме — М-01 (Київ – Чернігів – Нові Яриловичі), М-03 (Київ – Харків – Должанське), М-05 (Київ – Одеса), М-06 (Київ – Львів – Чоп), М-07 (Київ – Ковель – Ягодин). У чотирьох локаціях технологія вимірюватиме в обох напрямках руху, у двох — лише в бік Києва.

Якщо проект успішно реалізують, то аналогічну систему розгорнуть в інших областях. Найперше у Одеській, Миколаївській і Херсонській областях, дороги яких найбільше руйнуються через перевантажені фури, які везуть товари до портів. Мета пілотного проекту — з 2019 року не допустити жоден автомобіль вагою понад 40 тонн до Києва та не випустити з нього. У перспективі трьох років такі показники хочуть поширити на всі дороги країни.

Транспортна мережа України розроблялася та будувалася у 1960-80 роках, а тому розрахована на автомобілі вагою не більше 6-7 тонн. Тепер в Україні практикують європейські нормативи, які вже вдвічі вищі за цей показник — 11,5 тонни. Утім, українські компанії-перевізники навантажують фури на 40, 60 тонн, або і 80-100 тонн. Це значно псує дороги.

У 2019 році Укравтодор ремонтуватиме наступні дороги: М-15 Одеса-Рені, Н-08 Запоріжжя-Маріуполь, Н-14 Миколаїв-Кропивницький, Р-51 Мерефа-Павлоград, обхід міста Рівне, а також Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка.

Нагадаємо, в Укравтодорі назвали п’ять найгірших доріг України.

1 коментар

  1. А чому до цього часу цим питанням не займались? На нових трасах колії вгарцовані! Якась чергова падла на цьому заробляє мільйони?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>