9.9 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

На станції метро “Золоті ворота” у Києві відбувається виставка видатної української художниці Марії Примаченко

На станції “Золоті ворота” відзначать День соборності України та 110 років художниці Марії Примаченко.

Про це з місця подій повідомляє кореспондент ІНФОРМАТОРа.

Сьогодні, 23 січня, з 11:00 у вестибюлі станції метро “Золоті ворота” відбувається відкриття освітнього художньо-документального проекту до 110-річчя української художниці Марії Примаченко та Дня соборності України – “Жіночий вимір: Марія Примаченко”.

Творчість Марії Примаченко виступає однією з об’єднуючих домінант, про що засвідчать представлені у рамках проекту художні роботи дітей з різних куточків України, створені під впливом картин художниці.

Під час відкриття відвідувачі побачили цінні матеріали з фондів найбільшого в Європі архіву документів особового походження Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України. Останній власне й виступив організатором заходу.
На виставці представлені одні з перших робіт Марії Примаченко, створені мисткинею у 1930-х роках. Ці картини дивом вціліли у воєнні роки та були передані на зберігання до архіву-музею.

Проект знайомить шанувальників із самобутнім та яскравим світом української художниці, в якому із надзвичайною мистецькою силою поєдналися народнопісенний лад, ритм і колір, образ і декор. Окрім робіт, у експозиції представлені копії цінних архівних документів біографічного та творчого характеру.

Відвідувачі можуть побачити серію портретних фотографій художниці, що була передана до фондів архіву-музею відомим кінооператором Олександром Антипенком.

У рамках проекту також будуть представлені унікальні матеріали з архіву родини художниці, надані правнучкою Марії Овксентівни – Анастасією Примаченко.

На відкритті проекту пасажирів та гостей чекає несподіванка – музичним дарунком гостям заходу стане виступ молодого, але уже відомого в Україні та за її межами гурту «Шпилясті кобзарі».

Співорганізатори проекту – Спілка архівістів України, БО “Благодійний фонд “Творча спадщина родини Марії Примаченко” та КП “Київський метрополітен”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що виставка робіт Марії Примаченко відкриється в метро Києва.

Фото – Роман Пєтушков

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>