10.4 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Митрополит Симеон подав до суду на РПЦ в Україні

Митрополит Вінницький і Барський Симеон, який перейшов до ПЦУ, подав до суду на РПЦ в Україні (колишня УПЦ МП).

У лояльних до РПЦ в Україні медіаресурсах одразу з’явился публікації із провокаційними заголовками про те , що митрополит, якого РПЦ в Україні раніше звільнила за участь в Об’єднавчому Соборі ПЦУ, нібито хоче “відновитись на посаді”.

У зв’язку з цими закидами прес-служба Вінницької єпархії Православної Церкви України опублікувалароз’яснення самого митрополита Симеона щодо звернення до суду, передає Християнський портал КІРІОС.

Нижче наводтимо звернення митрополита у повному обсязі:

“Однозначно про повернення до УПЦ МП не йдеться! Після рішення Синоду Вселенського Патріархату від 11 жовтня, Синод УПЦ (РПЦ в Україні, – ред.) втратив свою легітимність, а тому його подальші рішення не мають канонічної сили.

Чому я пішов до суду? Тому що Указ, підписаний митрополитом Онуфрієм, можна трактувати як покарання за ухилення від моїх обов’язків. Крім цього, поставлені під сумнів мої людські якості, такі як порядність і честь. Я – не розкольник і не дозволю себе так іменувати! Моя позовна заява – це крок захисту людської гідності та честі. Люди і держави можуть сваритися і псувати стосунки, а потім знову сходитися і робити щось спільне. Честь – інше. Відновити її майже неможливо.

Я свідомий свого вчинку. Суд – державний інститут та грецькою – “крисис” – інституція, що викриває дійсність, тлумачить та висвітлює правду. Я звернувся до нього, як Володимир Іванович Шостацький – керівник зареєстрованої юридичної особи – управління Вінницької єпархії. Як митрополит Симеон, я підготував звернення й до церковних органів, що мають компетенцію розглядати такі питання. І зрештою, я буду стояти перед Божим судом, який не звільнює з посад, а встановлює показує все, як воно є! “Поміч моя від Бога, Який спасає праведних серцем”, – говорив пророк Давид, який багато зазнав від дальніх й від ближніх. Для мене ці слова сьогодні актуальні, як ніколи раніше.

Сьогодні в Україні триває гібридна війна на передовій, духовному та інформаційному фронті. Прошу довіряти прямій мові з моїх вуст та інформації, що розповсюджується офіційною прес-службою єпархії. Я, як і раніше, відкритий для спілкування у храмі, у єпархіальному управлінні, на різних заходах, у яких беру участь.

Користуючись нагодою, я ще раз хочу наголосити, що шлях до автокефалії Православної Церкви України незворотній. Вже близький Томос про незалежність нашої Церкви у канонічних та організаційних питаннях. Проте, це не подобається багатьом силам, як всередині України, так і за її межами. Ми, православні українці, маємо об’єднатися і дивитися вперед.

Згадаймо слова нашого Спасителя: “Жоден, хто поклав руку свою на рало і озирається назад, не придатний для Царства Божого”. Зараз як ніколи ми маємо об’єднатися навколо Христа і Його Церкви та зрозуміти, що автокефалія – це справжній шанс подолати духовне розділення, яке існує в нас вже майже три десятиліття. А якщо говорити не лише про церковне, а й про суспільне і державне значення тих подій, що зараз відбуваються, то отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України – це ще й показник духовної зрілості і дорослості українського народу та Української Держави.

Нагадаємо, “тут вони отримають Томос автокефалії”. Патріарх Варфоломій розповів про історичність утворення ПЦУ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>