13.7 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Митрополит Онуфрій нагородив фейкового “речника УПЦ МП”, який раніше погрожував президентові та неповажно висловлювався у бік Вселенського Патріарха

Очільник РПЦвУ (раніше – УПЦ МП) митрополит Онуфрій нагородив Василя Анісімова орденом святого рівноапостольного князя Володимира I ступеня “за заслуги перед Українською Православною Церквою та у зв’язку з 60-річчям”.

Нагородження відбулось 16 липня у резиденції митрополита Онуфрія на території Києво-Печерської лаври.

Як зазначає портал “Релігія в Україні”, Анісімов всюди представляє себе “керівником прес-служби УПЦ”. Натомість справжній керівник Інформаційного відділу РПЦвУ владика Климент (Вечеря) стверджує, що такої прес-служби в РПЦвУ немає, а Анісімов поширює відсебеньки.

Примітно, що напередодні церемонії нагородження очільник РПЦвУ виступив з офіційним привітанням Анісімову без вказівки його посади.

Видання нагадує, що прес-служба тодішньої УПЦ МП, керівником якої називає себе Анісімов, була створена з благословення Предстоятеля УПЦ МП у липні 2001 року. Однак у квітні 2008 року рішенням Священного Синоду вона була підпорядкована Синодальному інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ МП. Тоді ж рішенням Синоду сайт прес-служби УПЦ МП “Україна православна” перестав бути офіційним сайтом УПЦ, проте Василь Анісімов цим рішенням не підкорився.

Цей веб-ресурс, як і раніше, іменується “офіційним сайтом Української православної церкви”, а сам Анісімов – “керівником прес-служби УПЦ”.

Глава нового Інформаційного відділу РПЦвУ владика Климент (Вечеря) ще наприкінці 2014 року, відповідаючи на запитання про діяльність Анісімова, пояснював:

“Для того щоб отримати офіційну інформацію про УПЦ, вже багато років всі охочі звертаються до офіційних інформаційних джерел, які раніше координувалися Інформаційно-просвітницьким відділом. У цих джерел є абсолютно чіткі функції, і жодного дисонансу між ними немає. Їх перелік є в довідкових виданнях і затверджений священноначаллям Церкви. Прес-служби УПЦ серед них немає. Як і будь-яка вільна людина, Василь Анісімов має право висловлювати особисту думку про якісь процеси церковного життя. Можливо, його думка цікава деяким журналістам. Але в комунікативному просторі УПЦ офіційна інформація запозичується тільки з структур, що входять до Інформаційного відділу”.

До речі, у новині на сайті “Україна православна” про нагородження Анісімов продовжує називати себе “керівником прес-служби УПЦ”, тоді як у новині на офіційному сайті РПЦвУ його представляють як “співробітника прес-служби УПЦ”. Судячи з усього, редакція офіційного сайту не знала, як представити самозванця.

Анісімов відомий тим, що протягом багатьох років поширює плітки і дезінформацію, а також характеризується емоційною неврівноваженістю та скандальністю. Зокрема, 2015 року Анісімов погрожував президенту Петру Порошенко зібрати мільйон вірян проти його влади, а недавно радив Вселенському Патріарху почати своє архіпастирське служіння з будівлі собачої будки.

“Предстоятель подякував Василю Семеновичу за багаторічну плідну працю на ниві просвіти та інформування українського суспільства про церковне життя в Україні, стан міжконфесійного порозуміння та взаємодії Української Православної Церкви з державою, побажав творчого натхнення і нових книг і публікацій і благословив ювіляра”, – йдеться на офіційному сайті РПЦвУ.

Надаємо, УПЦ може бути мостом для створення діалогу с Донбасом і перемовин про обмін полоненими.

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>