8.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

МінТОТ презентувало посібник із термінології збройного конфлікту

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб презентувало посібник з термінології збройного конфлікту “АБВ… Збройний конфлікт у термінах. Путівник для України”.

Презентація відбулася у понеділок, 8 липня, під час круглого столу “5 років конфлікту на Донбасі. Коли слова мають значення”, передає “Укрінформ”.

Одна з упорядниць посібника, член Науково-консультативної ради МінТОТ, виконавчий директор Українського інституту медіа та комунікації Діана Дуцик розповіла, що посібник містить словник із 105-ти термінів з міжнародного та українського права, які стосуються збройних конфліктів узагалі та збройного конфлікту в Україні, а також інформацію про українські органи влади та розподіл функцій між ними в умовах конфлікту, про міжнародні урядові та громадські організації, які надають гуманітарну допомогу в Україні, працюють в сфері розбудови миру та подолання наслідків конфліктів, про конфліктно-чутливі групи, які постраждали внаслідок конфлікту, перелік нормативних та законодавчих актів, які Україна приймала, починаючи з 2014 року, для врегулювання питань, пов’язаних з конфліктом.

“Навіщо, запитаєте ви, на 5 році війни це все? Саме тому, що навіть на 5 році війни наш інформаційний простір наповнений суперечливими термінами та інтерпретаціями подій, які відбуваються в Україні. Чи допоможе цей посібник одразу все змінити? Ні. Але він може бути допоміжним інструментом у роботі”, — сказала упорядниця посібника.

За словами Дуцик, цей посібник з термінології збройного конфлікту у своїй роботі можуть використовувати, журналісти, експерти, чиновники, викладачі.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш наголосив на важливості цього видання, адже не лише ЗМІ використовують суперечливі терміни, описуючи конфлікт, але і представники органів влади часто використовують некоректну термінологію, яка не передбачена ні українським, ні міжнародним законодавством.

“МінТОТ вирішило ініціювати розробку посібника на допомогу в роботі як журналістів, громадських діячів, так і державних службовців та політиків. Україна сповідує європейські цінності, тому автори посібника орієнтувалися на міжнародне гуманітарне право, яке ґрунтується на повазі до людини. Посібник містить роз’яснення термінологічної бази міжнародного гуманітарного права, але також до нього включено й нову термінологію щодо збройного конфлікту й російської військової агресії. Важливо зазначити, що викладена в посібнику термінологія опирається на українське законодавство, сформоване вже після 2014-го року, та Міжнародне гуманітарне право”, — зазначив він.

Виконавча директорка Українського інституту імені Пилипа Орлика Світлана Єременко, посилаючись на результати проведеного інститутом моніторингу регіональних ЗМІ, відзначила низький рівень висвітлення теми російської збройної агресії проти України.

За її даними, лише 0,5-3% від усіх матеріалів присвячені цій темі. Проблемам переселенців засоби масової інформації присвячують ще менше часу — 0,5-1%, при чому мова йде про всі види медіа: і друковані, і телебачення, і інтернет-ЗМІ.

Приблизно такий же відсоток уваги приділяють темі конфлікту на Донбасі та проблемам переселенців і загальнонаціональні ЗМІ.

“АБВ… Збройний конфлікт у термінах. Путівник для України” незабаром буде доступний в електронному варіанті.

Видання посібника відбулося завдяки фінансовій підтримці Швейцарії.

Раніше ми писали, що бойовики на Донеччині обстріляли Травневе з РПГ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>