Нещодавня заява президента України Володимира Зеленського про бажання люструвати всіх високопосадовців і депутатів, які обіймали посади з 2014 по 2019 роки, збурила суспільство. Гостру реакцію серед українців також викликав телеміст телеканалу Медведчука NewsOne з кремлівськими пропагандистами з “Россия-24”.

ІНФОРМАТОР вирішив звернутися до політичних експертів Вадима Карасьова та Віктора Небоженка, щоб отримати відповіді, чи вдасться Зеленському люструвати оточення Порошенка та чи реалізується концепція надзвичайно неоднозначного телемосту з країною-агресором.

Політичний аналітик Вадим Карасьов вважає, що ідея Зеленського люструвати певний перелік людей, які працювали на державних посадах в оточенні попереднього президента України Петра Порошенка, стала можливою через незгоду з тиском та політикою західних партнерів України.

Про люстрацію

“Ініціатива Зеленського містить етичний характер у відповідь на настирливі рекомендації наших західних партнерів, особливо Вашингтону і Міжнародного валютного фонду, щодо кандидатур на посаду прем’єр-міністра. Це пов’язано з відомою статтею Atlantic Council, яка була опублікована вчора, якщо я не помиляюся, де прозоро натякають на ті кандидатури, що влаштовують наших західних партнерів, але не влаштовують команду президента”, – говорить Вадим Карасьов.

Він вважає, що цим законом про люстрацію команда президента фактично відбиває аргументи у тих, хто проштовхує Абромавичуса, Данилюка та інших на посаду прем’єр-міністра.

“Очевидно, у команди Зеленського є свої кандидатури, які зовсім інші. Це такий серйозний сигнал західним партнерам, що так просто свої кандидатури лобіювати не вийде”, – додає Карасьов.

Про телеміст між Україною та Росією

“Хіба в Росії немає кореспондентських пунктів, наприклад, каналу “Україна” або ICTV? Журналістська робота продовжується. Що стосується телемосту — я проти напередодні виборів. Тому що це політизує задум і перетворює телеміст на серйозну електоральну технологію. А от в певному сенсі перемовини на такому народно-дипломатичному рівні, можливо, потрібні, тому що тут замкнене коло”, – говорить Карасьов.

З одного боку українці говорять, що ніяких перемовин не буде до тих пір, поки не віддадуть Крим і не виведуть війська з Донбасу. Але, з іншого боку, без перемовин ніхто не віддасть Крим і не виведе війська з Донбасу.

Вадим Карасьов вважає, що цей парадокс потрібно якось розв’язати, тому потрібна деполітизованість у цих кроках.

“Важливо, з якою метою українські журналісти можуть поїхати до Росії. Хіба люди, які перетинають кордон з приватними справами, порушують законодавство України? Диявол в деталях і їх потрібно знати. Потім потрібно спокійно реагувати у суто правовій площині. Ми ж не обурюємося, коли президент подзвонив російському президенту? Тому що це політика, а на громадянському і народно-дипломатичному рівні теж потрібно якісь компроміси шукати для того, щоб хоча б повернути моряків і політв’язнів. Щось про Сенцова ми забули якось”, – додає Вадим Карасьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому вигідний розпуск Верховної Ради та які шанси у нових політичних проєктів.

Політичний експерт Віктор Небоженко вважає, що Володимир Зеленський намагається отримати важелі впливу для проведення власної політики.

Про люстрацію

“Зеленський починає розуміти, що у нього просто немає політично-юридичної сили та законодавчої бази для того, щоб з Медведчуком, Порошенком і кремлівською колоною усією боротися. Він її шукає, адже ось ця апеляція до люстрації усіх тих, хто працював — це відчайдушна спроба отримати якусь зброю, за допомогою якої він зміг би конкурувати з ними. Справа у тому, що коли один президент йде і приходить інший, то уся бюрократична гвардія разом з політологами, соціологами намагаються перемогти нового. А тут цього не сталося і старий президент разом зі старим прем’єр-міністром, головою Верховної Ради, Генеральним прокурором, очільником СБУ і членом Верховного суду вдають, що немає ніякого Зеленського. Він шукає важелі впливу через люстрацію”, – говорить Віктор Небоженко.

Він вважає, що у нас з’явилася традиція, що кожен новий президент буде люструвати попереднього. І наступним в цьому списку буде Зеленський.

“Президент Зеленський не зміг зняти навіть мера Борисполя та міністра оборони. Над ним знущається такий талановитий міністр закордонних справ, як Клімкін. Поки що він мало що може, тому він шукає якісь ресурси для тиску. І справа не в тому, що 21-го числа вибори і прийде новий парламент”, – додає експерт.

Про телеміст між Україною та Росією

“Телеканалу NewsOne потрібно стати на українську позицію. Як професіонали вони не погані, але повна залежність від Кремля і Медведчука робить їх, звичайно, дуже вразливими. Мені здається, що таким чином Кремль формує у нас таку групу постраждалих. У Радянському союзі це були дисиденти, про них говорили на Заході і вони досягали неабияких висот. Так само діє зараз і Кремль. З Медведчука та його каналів хочуть зробити героїв”, – розповідає Небоженко.

Він додає, що Україна не потребує ніяких телемостів, оскільки неможливо посадити тих, хто вбивав на Донбасі поруч з матерями та жінками тих, хто загинув.

“Важливою проблемою для усунення будь-яких непорозумінь у роботі деяких каналів є відсутність правової бази. Кремлю дуже вигідно, якщо завтра хтось поб’є журналіста NewsOne. Вони розглядатимуться як жертви “бандерівського” режиму”, – резюмує  Віктор Небоженко.

Нагадаємо, Порошенко відреагував на ініціативу Зеленського щодо його люстрації.

Дмитро Солод

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.