2.9 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Король місцевого адмінресурсу. Голова Вишгородської РДА придбав “американця”

Голова Вишгородської районної державної адміністрації В’ячеслав Савенок придбав елітне авто CADILLAC ESCLADE, спеціально доставлене для нього з США.

Про це стало відомо із суттєвих змін у декларації чиновника.

12 червня Савенок придбав, а 14 задекларував автомобіль виробництва США CADILLAC ESCLADE 2014 року випуску. Продавець авто – компанія USA AUTOEXPORT INC, розташована у Севьервіллі штату Теннессі.

CADILLAC ESCLADE – повнорозмірний люксовий SUV, що виробляються американською компанією Cadillac з 1999 року.

Компанія USA AUTOEXPORT INC виконує повний цикл купівлі авто в США, є дилером авто з найкрупніших страхових аукціонів Америки: Copart, Insurance та Manheim. Також компанія розмитнює автомобілі, що передбачає зниження ставок акцизного збору на вживані траспортні засоби, гарантує сертифікацію і постановку на облік.

Слід зазначити, що у декларації голови Вишгородської РДА вже є аналогічний автомобіль, але дещо старіший, 2007 року випуску. І власником авто, згідно документу, є третя особа.

Вочевидь, Савенок є прихильником даної марки авто, і вирішив придбати собі новіший, хоча даних про продаж попереднього авто у відкритих джерелах немає. Втім, чиновник може собі дозволити мати навіть більше, ніж два “американця”.

Список сімейної нерухомості у декларації Савенка за 2018 рік вражає. В’ячеслав Савенок є співвласником будівлі площею понад 2,5 тис. “квадратів” у Лютіжі Вишгородського району, ділянок там же на 22 “сотки” і 15 605 кв.м, а також двох будинків у Лютіжі на 64,7 кв.м та 281,4 кв.м. На дружину Тамару записано 1 627 “квадратів” землі в Лютіжі, 1 700 кв.м землі в селі Димер і будинок на 317 кв.м. в Лютіжі.

У перелік автотранспорту входить 13 позицій – 3 легкових автомобіля, 3 вантажних, по три причепи та напівпричепи та колісний екскаватор. В’ячеслав Савенок тримає готівкою 54 тис. 500 доларів США та 911 тисяч 894 гривні.

За минулий рік на посаді голови Вишгородської РДА В’ячеслав Савенок заробив 314 тис. 228 гривень, а його дружина на посаді глави у Лютізькій сільраді 493 тис. 047 гривень. Крім того, сімейний бюджет поповнили виплати Тамари Савенок від ТОВ “Гербалайф Україна” в сумі 13 тисяч 736 гривні (Herbalife – міжнародна корпорація, що займається індустрією здорового способу життя, в тому числі пропонує товари для тих, хто худнуть, – ред.) та сума відшкодування внаслідок Чорнобильської катастрофи у розмірі 5 тисяч 073 гривні. Також у декларації зазначено дохід від відчуження рухомого майна Савенка – 20 тисяч гривень та 621 тисяча 894 гривні.

А тепер треба розібратися, яким чином Савенок став настільки заможною людиною.

У лютому 2010 року В’ячеслав Савенок був призначений начальником відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Вишгородської РДА. З червня 2010 року – заступник голови Вишгородської районної ради. Керівник фракції “Партії регіонів” у Вишгородській районній раді. Крім того, Савенок був одним з підписантів Вишгородської районної організації “Партії регіонів”, якою в той період керував нині нардеп, голова депутатської групи “Воля народу” Ярослав Москаленко. З вересня 2010 року – перший заступник голови Вишгородської РДА (спочатку – Олександра Приходька, пізніше – Олександра Горгана). У листопаді 2015 року Савенок знову був обраний у Вишгородську райраду, на цей раз як 1-й номер партії “Наш край”. 14 лютого 2017 року В’ячеслав Савенок став переможцем конкурсу, проведеного Нацдержслужбою, на заміщення вакантної посади голови Вишгородської РДА. З 10 квітня 2017 року – голова Вишгородської районної ради Київської області (розпорядження Президента України Петра Порошенка № 79/2017 від 07.04.2017 р).

В’ячеслав Савенок вважався креатурою тодішнього губернатора Анатолія Присяжнюка в Вишгородському районі.

Протягом усієї своєї політичної кар’єри Савенок йде пліч-о-пліч з народним депутатом Верховної Ради VIII скликання, головою депутатської групи “Воля народу” – Ярославом Москаленко, з яким його пов’язує “регіональне” минуле. Кар’єра Савенка в Вишгородській РДА почалася в період, коли Москаленко очолював Вишгородщину і пішла вгору, коли той пішов на підвищення – став першим заступником голови КОДА Анатолія Присяжнюка. Варто відзначити і той факт, що Савенок та Москаленко – односельці.

Також, можна припустити про налагоджену взаємодію Савенка з губернатором Київщини Олександром Горганом. Горган, до того, як очолив Київську область, керував Вишгородською РДА (з 31 березня 2015 року по 28 жовтня 2016 року), а Савенок був його першим заступником.

В’ячеслав Савенок, за даними ЗМІ, є фігурантом декількох скандалів, пов’язаних з “дерибаном” землі Вишгородського району.

Найгучніший скандал за участю В’ячеслава Савенка вибухнув в 2015 році, коли журналісти “розкопали” місце поселення “газової сім’ї” Партії регіонів на Київщині під назвою “Бобер”. Як виявилося, саме у Вишгородському районі, на березі Дніпра, сім’ї членів найближчого оточення екс-міністра палива та енергетики Юрія Бойка облаштували закрите містечко з приватних маєтків, підім’явши під нього кілька гектарів державного лісу на Київській дамбі.

Як відомо, згідно з Водним Кодексом, такі землі можуть надаватися тільки для тимчасового користування під садівництво або науково-дослідницьку діяльність. Однак в грудні 2014 року Вишгородська РДА змінила цільове призначення всіх земельних ділянок на індивідуальну дачну забудову, в результаті чого 12 з 23 га землі ДП “Вищедубечанське лісове господарство” перейшли у підпорядкування СО “Бобер”. Підписував ці рішення в.о. голови РДА В’ячеслав Савенок.

З точки зору журналістів ряду ЗМІ, той факт, що екс-регіонал В’ячеслав Савенок, який всі роки правління президента Януковича був другою особою в керівництві Вишгородського району (на території якого знаходиться “Межигір’я”), пройшов люстрацію і залишився в своєму кріслі – сам по собі є скандалом.

Після перемоги В’ячеслава Савенка в конкурсі на посаду голови Вишгородської РДА, який пройшов 14 лютого 2017 року, місцеві лідери просили президента Петра Порошенка не підписувати указ про його призначення. Опоненти Савенка заявляли, що не хочуть бачити в якості нового районного голови “тітушковода”, “регіонала” і короля місцевого адмінресурсу.

Нагадаємо, від “Слуги народу” на Житомирщині висуватиметься колишня регіоналка.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>