12.9 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Компанії пов’язані з Шурмою отримали найбільшу суму із “зеленого” тарифу для СЕС на окупованих територіях

Нардеп Андрій Жупанін (Слуга народу) 7 серпня опублікував інформацію про те, що до липня 2023 року сонячні електростанції (СЕС) на окупованих територіях отримували виплати “зеленого” тарифу.

Про це пише Телеграм-канал “Монополіст”. Далі дослівно:

При тому, десь з літа 2022 року, коли і Україна, і окупанти від’єднали електромережі по лінії фронту, СЕС в окупації не видавали електроенергію в Об’єднану енергосистему (ОЕС) України.

За інформацією Жупаніна, з січня по липень 2023 року ДП “Гарантований покупець” (ГарПок) заплатив 368 млн грн СЕС в окупації.

Відразу після того ГарПок видав реліз.

З нього виходить, що дані про обсяг виробленої е/е він отримує від системного оператора НЕК Укренерго. А той отримує дані від оператора систем розподілу – Запоріжжяобленерго. А ті, своєю чергою, отримують дані від самих СЕС. І веріфікувати їх не можуть.

Всі бачили, що платять станціям в окупації, тому що дані отриманої та оплаченої електроенергії від СЕС не співпадали. Але ніхто нічого не робив.

Лише понаписували листи на НКРЕКП та на Кабмін, щоб прикрити власну дупу.
Зокрема Мінреінтеграції відповіло ГарПоку, що для зупинки виплат потрібне рішення Кабміну, якого не було.

В принципі, таке часто буває. Неповоротка бюрократія призводить до вимушеної корупції. Тим більше, гроші отримали українські компанії, які зазвичай брали кредити в держабнках на будівництво СЕС.

Щоправда насторожувало те, що ДТЕК Ріната Ахметова відмовився брати у ГарПоку зелений тариф для окупованих об’єктів. Ці не погребують взяти і лишню копійку, якщо по бюрократії там все чисто.

І ось 17 серпня Аліса Юрченко з Bihus.info розкрила інтригу. Виявилось, що 320 млн грн зеленого тарифу з літа 2022 по липень 2023 року отримали оператори СЕС: КД Енерджі 2, Нацпрод, Відновлювальна Енергія Запоріжжя, Грін Енерджі Токмак, Грандпауєр ЛЛС. Всі вони пов’язані із заступником голови Офісу президента Ростиславом Шурмою. Або належать його брату Олегу Шурмі, або його колишньому підлеглому Руслану Божко.

При таких розкладах стає зрозумілим, що “неповоротка бюрократія” швидше за все була стимульована із ОП.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>