7.7 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Коаліція чи монокоаліція? Перед “Слугою народу” виникла спокуса

Сьогодні перед керівництвом партії “Слуга народу” постало цікаве питання. Чи потрібно партії президента формувати в парламенті монокоаліцію, або краще розділити усі перемоги та поразки з “Голосом” Святослава Вакарчука.

А все тому, що за попередніми даними на одномандатних округах “Слуга народу” перемогла більше ніж на 120 округах, що дозволяє новій політичній силі одноосібно претендувати на більшість у парламенті.

З одного боку монокоаліція дозволить партії самостійно призначати на посади міністрів та приймати закони незалежно від позиції “Голосу”. Але з іншого боку цей план доволі крихкий і на то є декілька причин.

По-перше, розділяючи відповідальність за владу з партією Вакарчука, “Слуга народу” розділяє з “Голосом” не тільки повноваження та ресурси, але і весь негатив та критику, які будуть направлені найближчим часом на органи державної влади.

По-друге, цілком ймовірно, що партія без досвіду та чіткою політичної ідеології може мати багато внутрішніх розбіжностей, які можуть призвести до виходу частини депутатів з фракції. Також депутат може залишити фракції через підкуп з боку іншої політичної сили і тоді все одно доведеться домовлятися, але втративши частину рейтингів через розпад коаліції. Широка коаліція з “Голосом” дозволить перевести увагу з внутрішніх проблем партії на стосунки між силами Вакарчука та Зеленського.

По-третє, після того, як “Слуга народу” та “Голос” сформують коаліцію, партія “Голос” стане частиною чужої гри. Їм доведеться грати другорядну роль помічників Зеленського. Якби вони стали в Раді до опозиції, то заробляли собі все більше і більше електоральних балів, спираючись на критику влади та прихильників Зеленського, які можуть розчаруватися у новій владі найближчі роки. Тож поглинути “Голос”, використати їх професійні якості та реформаторський імідж зараз в інтересах “Слуги народу”.

Все це може свідчити про те, що не дивлячись на шанс для формування монокоаліції, “Слуга народу” скоріше за все не стане тягнути всю ковдру на себе і віддасть частину влади “Голосу”.

Фото – LIGA.net

Дмитро Олійник, Мар’ян Ощановський

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>