11 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Клони на виборах. Чи несуть вони загрозу для фаворитів перегонів?

6-го лютого ЦВК зареєструвала кандидатом у президенти депутата від фракції “Народний фронт” Юрія Володимировича Тимошенка, ініціали якого повністю збігаються з ініціалами Юлії Тимошенко – одного з лідерів президентських перегонів.

Кандидат-клон на виборах президента – перший випадок в історії перегонів на пост глави держави. Чи є дієвою ця технологія, та як вона застосовувалася в Україні на попередніх виборах?

Навіщо реєструють кандидатів-клонів?

Щоб забрати певний відсоток голосів у “головного кандидата”. Вони можуть розраховувати на необачність виборців (пенсіонерів, неуважних людей) у кабінках для голосування, а також робити резонансні непопулярні заяви, цим самим вводячи в оману електорат, який буде плутатись, хто саме це говорив (Юрій чи Юлія). Ця технологія може відібрати від 1 до 5 відсотків голосів при грамотному плануванні.

“Однопрізвищники – часто застосовувана чорна технологія на мажоритарних округах до Верховної Ради. Розрахунок на неуважного виборця. На виборах президента ця технологія застосовується вперше”, – розповів політолог Михайло Бесараб.

Кілька слів про “першопрохідця” Юрія Тимошенка

Юрій Тимошенко – народний депутат, колишній член фракції “Народний фронт”. 17 січня 2018 року його виключили у зв’язку з тим, що він вирішив балотуватися у президенти. Тимошенко планує взяти участь у виборах як самовисуванець. 6 лютого ЦВК зареєструвала його кандидатом в президенти.

Юрій Тимошенко

На думку Юлії Тимошенко, її однофамілець є технічним кандидатом, якого чинна влада спеціально зареєструвала проти неї.

“Це вони розраховують таким шахрайським, принизливим способом забрати в мене на виборах якісь відсотки”, – сказала вона, звинувативши Петра Порошенка у “брудній технології” проти неї.

Кандидати-клони на місцевих виборах

Найбільш ефективно ця технологія у жовтні 2014 року спрацювала на 216 окрузі у Києві, де виграв Олександр Супруненко. Він обійшов свою конкурентку, представницю “Народного фронту” Ксенію Ляпіну лише на 673 голоси. Разом з тим, за маловідому широкому загалу уродженку німецького Дрездена Наталію Лапіну, яка має співзвучне прізвище з Ляпіною, проголосувало 3 710 виборців. Тобто в сумі Ксенія Ляпіна та Наталія Лапіна перемагають Супруненка з досить значним відривом – 3,36 % або 2739 голосів.

Чорна технологія також мала місце на Львівщині, де 8 серпня 2012 року на окрузі №126 зареєструвався кандидат від “Батьківщини” Олег Канівець, а наступного дня його однофамілець-самовисуванець Сергій Канівець.

Аналогічний випадок у вересні 2014 року трапився на Хмельниччині з кандидатом від “БПП” Віктором Коліщаком. Тоді ЦВК в один день зареєструвала його та самовисуванця Олега Коліщака.

Вибори мера Дніпра та Черкас: два Вілкула, два Одаричі

Восени 2015 року на пост міського голови Дніпра балотувався нинішній кандидат у президенти Олександр Вілкул. Серед кандидатів в бюлетенях виборці тоді могли знайти 21-річного безробітного Євгена Вілкула. На виборах тоді програли обоє Вілкулів.

Znalezione obrazy dla zapytania вілкул
Олександр Вілкул

У 2010 році міський голова Черкас вдруге балотувався на пост. Згодом ЦВК зареєструвала кандидатом повного його тезку. Втім, це не завадило Сергію Одаричу отримати беззаперечну перемогу на виборах.

Сергій Одарич

Позачергові вибори президента 2014 року: клон чи випадковість?

У травні 2014 року виборці у бюлетенях могли знайти подібні прізвища та ініціали – Гриценко А.С та Гриненко А.В.

Znalezione obrazy dla zapytania андрій гриненко
Андрій Гриненко

Андрій Гриненко пішов на вибори як самовисуванець. Проте Анатолій Гриценко не був лідером рейтингів, а разом вони набрали лише 5,88% голосів, тому, швидше за все, це можна назвати збігом обставин, а не “чорною технологією”.

Чи допомагають клони і двійники перемагати на виборах? 

За даними дослідницького центру “ОПОРА”, у позачергових парламентських виборах в Україні 26 жовтня 2014 року взяло участь 33 пари кандидатів-двійників. Серед них 30 кандидатів виграли у своїх округах навіть попри присутність клонів, а 3 кандидати з мінімальним результатом програли своїм опонентам через кандидатів-двійників, які відібрали в них потрібні для перемоги відсотки.

Так, у 68 окрузі Закарпатської області кандидат Василь Ковач мав аж четверо двійників. Якщо зсумувати результати кандидата та двійників, то Василь Ковач випередив би переможця на 0,81%.

У 197 окрузі, що на Черкащині Леонід Даценко програв своєму опонентові Владиславу Голубу через двійників, які набрали понад 4% голосів. У разі їх відсутності, Даценко отримав би перемогу над Голубом, випередивши його на 0,51%.

Чи допоможе Юрій Тимошенко опонентам Юлії Тимошенко?

Рейтинги кандидатів свідчать про те, що немає явного лідера, який би випереджав конкурентів з великим відривом. Найімовірніше, що відбудеться другий тур виборів, а вихід до нього може вирішити навіть 1%. Тому Юрій Тимошенко може “вставити палки в колеса” президентським амбіціям Юлії Тимошенко, а її опонентам зіграти на руку.

Джерело – Zrada Today

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>