10.5 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Кінець «Народного фронту». Експерти не вірять у майбутнє партії екс-прем’єра

Політичні аналітики розповіли про внутрішні протиріччя в «Народному фронті», зробили прогнози, чи буде партія підтримувати когось на виборах президента і оцінили шанси політсили на парламентських виборах. Експерти зійшлися на думці, що політичне життя «НФ» добігає кінця.

В суботу, 2 лютого, у Києві відбувся з’їзд партії «Народний фронт». На заході прозвучали відповіді на два з трьох питань, які цікавили тих, хто ще слідкує за партією колишнього прем’єр-міністра. Яценюк сказав, що не буде висувати свою кандидатуру на пост президента, однак «НФ» буде брати участь в парламентських виборах. Водночас, Арсеній Петрович не повідомив, чи підтримає його політсила когось з нині зареєстрованих кандидатів у президенти.

ЗМІ вже не раз писали, що ключові фігури «Народного фронту» шукають способи, як залишитися у вищій лізі української політики. Мовляв, Арсен Аваков і Микола Мартиненко домовляються з Юлією Тимошенко, Андрій Парубій і Олександр Турчинов вирішили підтримати Петра Порошенка, а Арсенія Яценюка більше за все цікавить уберегти «НФ» від відходу у небуття.

Щоб розібратися, що ж відбувається в лавах «Народного фронту», яку роль відіграватиме партія на президентських виборах і чи є у неї шанс не зійти остаточно з політичної арени, ІНФОРМАТОР попросив політичних аналітиків дати експертні оцінки.

Не розкол, а демократія

На думку політолога Олексія Мінакова, відсутність монолітної позиції щодо підтримки «Народним фронтом» єдиного кандидата у президенти не можна назвати розколом.

«Я б не називав те, що відбувається в «Народному фронті», поняттям «розкол». Цього ще не відбулося. Просто в кожній великій партії є різні групи впливу. Це нормальна ситуація, коли одні групи впливу тяжіють до одних рішень, інші групи впливу – до інших рішень. Зрештою, це в певній мірі те, що у цивілізованих країнах називається партійною демократією. Тобто, коли лідер політичної сили не авторитарно вирішує всі питання, а вимушений зважувати позиції її членів», – сказав політолог у коментарі виданню.

За його словами, наразі протиріччя між різними «течіями» в партії ще не досягли критичної межі, щоби бути невідворотними.

«Важливо, наскільки глибокі протиріччя виникають між цими «течіями» всередині партії. Коли ці протиріччя досягають певної критичної межі, ось тоді й відбувається «розкол». Як відбулось, наприклад, з іншою політичною силою – «Опозиційним блоком». Там Юрій Бойко почав вести власну гру і об’єднав зусилля з Віктором Медведчуком та Сергієм Львочкіним, а Євгеній Мураєв вийшов із партії і створив власну політсилу «Наші», – розповів політолог.

Президентські вибори – ставки зроблено

Мінаков переконаний: «Народний фронт» не буде підтримувати жодного з відомих на сьогоднішній день кандидатів у президенти.

«Чи буде «Народний фронт» когось підтримувати на президентських виборах? Навіть якщо публічна підтримка й буде з боку «Народного фронту», враховуючи їх рейтинги, вона не вплине на розстановку сил. Але з великою ймовірністю такої підтримки від партії жодному з кандидатів якраз не буде. Тут повний нейтралітет. Якщо уважно проаналізувати промову Арсенія Яценюка та інших лідерів партії на з’їзді, то там не було конкретних прізвищ кандидатів у президенти. Лише натяки на загрозу популістів», – заявив політолог.

Експерт вважає, на виборах президента «НФ» відіграватиме роль арбітра.

«Контролювати чи не контролювати дотримання законодавства під час виборчої кампанії, боротися або не боротися з фальсифікаціями в день виборів – все це в компетенції міністра МВС Арсена Авакова. Завдяки йому партія зможе впливати на хід виборів», – зазначив він.

При цьому, на даний момент, за словами політолога, неможливо сказати чи буде Аваков принциповим і неупередженим арбітром, або все ж таки буде підігравати комусь із кандидатів.

Що стосується публічної підтримки кандидатів у президенти окремими членами «НФ», то вона все-таки буде, вважає Мінаков. І зауважує: спікер ВРУ Андрій Парубій і секретар РНБО Олександр Турчинов вже висловили підтримку Петру Порошенку.

За інформацією політичного оглядача Микити Підгори, в «Народному фронті» вже зараз існують групи, що сформувалися у відповідності з симпатіями до інших політпроектів.

«Андрій Парубій стає все ближче до Петра Порошенка. Разом з ним в бік Банкової поглядає Олександр Турчинов. Що стосується міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, якого вважають другим за впливом чиновником в країні, то він бажає зберегти своє положення після виборів», – відзначає оглядач.

Загалом же новий політичний вектор «НФ», за словами Підгори, буде залежати від того, хто стане главою держави.

Кінець «Народного фронту»

Під час суботнього з’їзду Арсеній Яценюк переконував присутніх, що у «Народного фронту» ще є майбутнє, а тому партія обов’язково візьме участь у парламентських виборах.

«Я прийняв рішення, що ми маємо боротися за нову Верховну Раду, за перемогу на парламентських виборах та за формування нового уряду. У це я вірю», – заявив екс-прем’єр.

Експерти не розділяють оптимізм Яценюка. Політолог Олексій Якубін вважає, що політичне життя проекту «НФ» добігає кінця.

«Мені здається, що проект «Народний фронт» добігає кінця. Яценюк націлений на Банкову. Аваков домовляється з Тимошенко, щоб зберегти своє місце. Але більшість учасників «Народного фронту» розуміють, що на вибори вони будуть рухатися з іншим проектом», – сказав він у коментарі виданню.

З Якубіним погоджується його колега Олексій Мінаков. «Перспективи «Народного фронту» на парламентських виборах виглядають примарними з точки зору сьогоднішнього дня. Партії життєво необхідний ребрендинг, тобто оновлення через нові смисли, нові лозунги, нову команду – очиститись від деяких членів і поповнитись свіжими обличчями. Є поки що невирішена проблема з рейтингом лідера партії Яценюка. Одним словом, швидше за все, ми вже не побачимо «Народний фронт» на виборах – це буде інша партія, з іншою назвою, іншою символікою, але частково з тими самими людьми. Тобто черговий політичний проект під вибори», – вважає політолог.

А поки «НФ» залишається фракцією парламентської коаліції, вона є вдалим об’єктом для торгів, переконаний Якубін.

«У «Нарфронту» є фракція в парламенті – це важливо. Хто б не став президентом, він не зможе розпустити діючий парламент. Фракція – це депутати, а відповідно, і певна кількість голосів для голосування», – пояснив політолог.

Нагадаємо, Яценюк попросив Порошенка звільнити Україну від кума Путіна Віктора Медведчука.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>