9.8 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Канада погодилася надати політичний притулок дівчині, яка зреклася ісламу і втекла від родичів

18-річній громадянці Саудівської Аравії Рахаф аль-Кунун, за історією якої впродовж останнього тижня слідкують в усьому світі, погодились надати політичний притулок у Канаді.

Кілька днів тому аль-Кунун втекла від своєї родини до Таїланду, щоб звідти вилетіти до Австралії.

Через проблеми з документами тайська міграційна служба намагалася повернути дівчину до Кувейту, де на той момент перебували її родичі. Проте вона відмовилася сісти в літак і забарикадувалася в готельному номері аеропорту.

За словами дівчини, вона зреклася ісламу і тому побоюється, що її сім’я вб’є її. Відповідальність за зречення ісламу у Саудівській Аравії – смертна кара.

Аль-Кунун почала розповідати про ситуацію, в якій опинилася, у соцмережах. За лічені на її новостворений акаунт підписалися близько 150 тисяч людей.

Історія дівчини зрештою привернула увагу правозахисників і агентства ООН з питань біженців, яке відправило запити різним країнам з проханням надати Аль-Кунун політичний притулок. Спочатку повідомлялося, що прийняти дівчину зможе Австралія, проте згодом стало відомо, що дівчина вилетіла до Канади, пише ББС Україна. 

“Канада недвозначно заявляє, що ми завжди будемо відстоювати права людини і права жінок в усьому світі. Коли ООН звернулася до нас з проханням надати притулок пані аль-Кунун, ми погодились”, – заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Рішення канадської влади вже привітали у агентстві ООН з питань біженців: “Її непроста ситуація привернула до себе увагу всього світу, що дозволило ще раз поглянути на проблеми, з якими стикаються біженці”, – заявив верховний комісар агентства Філіппо Гранді.

“Сьогодні захист біженців часто опиняється під загрозою і часто не забезпечується, але в цьому випадку міжнародні закони і загальнолюдські цінності опниилися на першому місці”, – додав він Гранді.

Відомо, що на момент, коли аль-Кунун ще перебувала в аеропорту, туди прибули її родичі, але вона відмовилася з ними спілкуватися.

До цього вона заявляла, що відчуває себе у небезпеці. “У Кувейті на мене чекають мої брати, сім’я і саудівське посольство. Моє життя в небезпеці. Моя сім’я погрожує вбити мене за найтривіальніші речі”.

“У себе в країні я не маю можливості ні працювати, ні вчитися. Я хочу бути вільною, хочу вчитися і працювати за своїм вибором”, – додає вона.

Права жінок у Саудівській Аравії сильно обмежені. Кожна повинна мати чоловіка-опікуна, в ролі якого може виступати чоловік, батько, брат або інший близький родич. Без його дозволу жінка не може працювати, подорожувати, виходити заміж, відкривати рахунок в банку і навіть виходити на свободу з в’язниці.

В розмові з агентством AFP аль-Кунун розповідала, що вдома неодноразово ставала жертвою фізичного і психологічного насильства. Якось, згадувала дівчина, її на кілька місяців закрили в кімнаті за те, що вона зістригла волосся.

Представники сім’ї дівчини на прохання журналістів прокоментувати ситуацію, що склалася навколо їхньої родички, відповіли відмовою.

Нагадаємо, в Україну йде атмосферний фронт.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>