9.8 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Інститут національної памʼяті хоче переглянути вік українських міст

Деякі українські міста могли бути засновані набагато раніше, ніж це визнано офіційно. Так вважають історики Українського інституту національної памʼяті, через що ініціюють обговорення цього питання.

Як розповів theБабелю керівник Інституту Володимир Вʼятрович, йдеться про міста Павлоград, Дніпро та Одесу. Остаточний перелік ще не затверджено.

За словами Вʼятровича, причиною неправильних дат заснування в українських підручниках був вплив радянської, а потім російської пропаганди. Історик переконаний, що таким чином Росія намагалася приховати факти існування українських міст у певний період історії.

Якщо історики дійдуть згоди щодо справжніх дат заснування деяких українських міст, Інститут готуватиме законопроект і проситиме внести відповідні зміни до шкільних підручників та іншої літератури. Скільки може тривати цей процес, Вʼятрович не береться прогнозувати.

Зараз датою заснування Павлограда вважається 1779 рік, Дніпра — 1776 рік, Одеси — 1794 рік.

Нагадаємо, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович не вважає націоналістами людей, які не розмовляють українською мовою.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>