12 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Гинуть люди, страждають тварини: спека у Франції та Іспанії б’є рекорди

На заході Європи продовжує триматися аномальна спека, найзначніше вона торкнулася Іспанії і Франції, де влада оголошує найвищі рівні небезпеки через погоду.

На півдні Франції в п’ятницю, 28 червня, очікують до 44-45 градусів за Цельсієм. Зокрема, йде про департаменти Буш-дю-Рон, Гар, Еро і Воклюз, де оголошено найвищий рівень небезпеки через спеку, – повідомляє Сьогодні.

Експерти не виключають, що в п’ятницю може бути побитий національний рекорд з найвищої температури. Максимальна температура повітря за всю історію спостережень була зафіксована на території Франції в серпні 2003 року. Тоді стовпчик термометра в провінції Гар піднявся до 44,1 градуса за Цельсієм.

Прем’єр-міністр Франції Едуар Філіп закликав громадян країни до “максимальної пильності”. Напередодні початку шкільних канікул в країні він також відзначив зростання числа жертв під час купання в водоймах. “З початку періоду спеки в день у Франції тоне як мінімум одна людина”, – сказав Філіп.

Прем’єр також повідомив, що в п’ятницю через високі температур у Франції будуть закриті 4 тис. шкіл.

В Іспанії через спеку загинули двоє осіб. Так, юнак 17 років впав в кому і помер в Кордобі під час купання в басейні після роботи в полі в п’ятницю, повідомляє газета La Vanguardia. Чоловік віком 93 років помер прямо на вулиці в місті Вальядолід на північному заході Іспанії. Ще двоє осіб потрапили до лікарень у тяжкому стані через тепловий удар. Один з потерпілих – пожежник, який гасив лісову пожежу в провінції Таррагона в Каталонії.

Пожежа в Таррагоні, що бушує з вечора середи, знищила вже 6,5 тис. гектарів лісу. У його гасінні бере участь повітряна техніка, а також близько 400 пожежників.

Метеорологічна служба Іспанії оголосила про максимальний, червоний, рівень небезпеки від спеки, в семи провінціях, в тому числі в Каталонії. У п’ятницю спека в Іспанії досягла піку, вона триватиме і в вихідні, повідомляє газета El País. У Мадриді стовпчик термометра досяг 32 градусів за Цельсієм, в Барселоні – 30 градусів за Цельсієм. У деяких районах Іспанії температура може досягати в п’ятницю 42 градусів, зазначає газета.

В Італії попередження про небезпеку діє для 16 міст. У Римі, де температура досягла 34 градусів за Цельсієм, туристам, які відвідують пам’ятки, роздають воду, повідомляє агентство Associated Press.

Очікується, що спека в Європі збережеться до кінця червня або до початку липня, особливо сильно вона торкнеться Францію і Іспанію. Причиною такої спекотної погоди стали повітряні маси, які прийшли з Африки.

Крім людей, страждають і тварини. Щоб допомогти вихованцям Римського зоопарку (Bioparco di Roma) пережити спеку, їм дають овочі і фрукти, заморожені в лід.

Нагадаємо, новини “Сьогодні” повідомляли, що п’ятнична спека може вбити тисячі людей в Європі. Температура в Західній Європі підніметься до +45 градусів за Цельсієм.

За даними метеорологів, це вище норми на 11-17 градусів. У Франції через спеку вже ввели помаранчевий, найвищий рівень загрози, там закрили школи і дитячі сади. Найскладніше пережити духоту буде літнім людям і бездомним.

Раніше синоптик розповіла, коли до України повернеться довгоочікувана спека.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>