9.9 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

«Гірше, мабуть, тільки у Чечні»: політв’язень Кольченко про анексію Криму

Український політв’язень кримчанин Олександр Кольченко, який незаконно утримується в колонії у російському місті Копейськ, вважає, що життя людей в анексованому Криму впродовж 5 останніх років погіршилося.

Про це Кольченко розповів в інтерв’ю Громадському.

Він зазначив, що за останні 5 років його ставлення до подій під час анексії півострова не змінилося.

«Я знав, що таке сучасна Росія. Бо нам доводилось проводити акції пам’яті наших товаришів з антифашистського руху, вбитих за свої переконання нацистськими шльондрами; брати участь в акціях солідарності з ув’язненими в РФ товаришами», — сказав Кольченко.

«Те, що відбувається в Криму останні п’ять років, не йде в жодне порівняння із будь-яким іншим регіоном Росії — гірше, мабуть, тільки в Чечні», — наголосив він.

Політв’язень також розповів, що після «референдуму» кілька товаришів з Криму запропонували йому переїхати до Львова.

«Але я відмовився від пропозиції, бо в Криму залишилась родина, дівчина, в яку я був тоді закоханий, друзі та подруги, яких я дуже сильно любив. Зараз, напевно, я би скористався запрошенням: бо на волі від мене було б більше користі — і для родини, і для руху», — додав Кольченко.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016 році обміняли, Чирній надалі перебуває у колонії у місті Шахти Ростовської області.

Раніше повідомлялося, що Росія не дає політв’язню Кольченку дистанційно навчатися в українському виші.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>