13.7 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

“Герої України”, які її зрадили. Що відомо про орденоносців-колаборантів

Звання “Герой України” з врученням відповідного ордену удостоїлися 444 особи, лише одного з них цього високого титулу було позбавлено.

Журналіст ІНФОРМАТОРа розкаже, як люди, які отримали найвищу державну нагороду, зрадили Україну.

І розпочинає наш список Георгій Скудар, генеральний директор ЗАТ “Новокраматорський машинобудівний завод”, тричі (2002, 2006 та 2007) нардеп, довірена особа Кучми і Януковича, який отримав звання “Герой України” 23 вересня 1999 року.

Георгій Скудар

Скудар, за даними групи “Інформаційний спротив”, як керівник свого підприємства “мотивував” робітників брати участь у так званому “референдумі” про проголошення незалежності “ДНР”. Георгій Маркович такі звинувачення відкидає, однак саме його завод ремонтував техніку бойовиків під час окупації міста. Після звільнення Краматорська про діяння керівника ЗАТ “НМЗ” чомусь забули.

Леонід Байсаров – народний депутат від “Партії регіонів”, президент ПАТ Шахтоуправління “Покровське”.

Леонід Байсаров

Звання “Герой України” з врученням ордену “Держава” він отримав 27 серпня 2004-го року за “визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку вугільної промисловості, досягнення найвищих в галузі виробничих показників, багаторічну самовіддану працю”. От тільки у травні 2014-го Байсаров виявився прихильником терористичної організації “ДНР” та проголосував за її “незалежність” на “референдумі”. Фото “волевиявлення” екс-нардепа ВРУ опублікувало видання “Новини Донбасу”.

Байсаров голосує на так званому “референдумі”

Список “Героїв України”, які стали колаборантами, поповнює кримчанин Февзі Якубов. Свій орден він отримав 4-го жовтня 2004-го року.

Февзі Якубов

Президент Кримського державного інженерно-педагогічного університету не тільки підтримав анексію АР Крим Російською федерацією у 2014 році, а й став довіреною особою Володимира Путіна на виборах президента країни-агресора та почесним громадянином окупаційної Республіки Крим у 2018-му році.

Ще один кримчанин, який підтримав окупацію Криму Росією – Микола Багров, народний депутат 1-го скликання, “Герой України” від 21 серпня 2007-го року та ректор Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського.

Микола Багров

“Я був першим керівником Верховної ради Автономної Республіки Крим, і вже тоді можна було бачити в Україні ознаки нацизму. Зараз це нерідко переростає у відвертий фашизм. Велике спасибі президентові Володимиру Путіну, який допоміг, повернення Криму було проведено блискуче”, – заявляв Багров.

Валерій Казаков – ректор Донецького національного медичного університету, професор, академік АМНУ і “Герой України” від 14-го січня 2008-го року.

Валерій Казаков

Окрім наукової діяльності, Казаков займався й політичною – був членом Партії регіонів. Після початку війни на сході академік вирішив посприяти відновленню науки у “молодій республіці Донбасу” і став Головою Вищої атестаційної комісії так званого “Міністерства освіти і науки ДНР”. В 2017 році бойовики призначили його ректором медичного університету імені Горького.

Попри співпрацю з терористами “ДНР”, ні звання академіка АМНУ, ні звання “Героя України” Валерія Казакова не позбавлено.

Представники інтелігенції також не гребували колаборувати з Росією. Поет, письменник і народний депутат від Партії регіонів Борис Білаш отримав звання “Герой України” 21 серпня 2011-го року.

Борис Білаш

Він був улюбленим поетом Віктора Януковича, навіть присвячував йому вірші:

“Горячий душ – блаженная отрада.
Шахтерки прочь. И покурив, ребята
Иду туда, где белый пар клубиться,
Чумазые от головы до пят
И, словно блики, озаряя лица,
Улыбки белозубые слепят.
И надо же, намыливший чуприну,
Забойщик именитый наш Исай,
Широкую свою подставив спину,
Мне пробасил: «А ну-ка погуляй!»
Шипит мочалка, как рубанок бойкий,
Крутые плечи до сиянья трет.
Такой, случись обвал, он вместо стойки
Плечом, коль надо, стойку подопрет.
Какая сила в торсе исполинском,
Спина, брат, как сама себе держава.
А он мне, подмигнув по-сатанински,
Исчез, как бог, растаяв в клубах пара.
Я сел на лавку, обессилев даже,
И улыбаюсь: выпала же честь!
Ужели с тех, кто множит беды наши,
Не ототрем оранжевую спесь?!”

Після того, як його улюблений президент втік з країни, Білаш змінив свої вподобання. “Героя України” він змінив на “поета Новоросії”. Так виглядають твори з “новоросійського збірника” за участі Білаша:

“Из кармана вор извлёк
У старушки кошелёк.
Но нарвался на отпор,
Получив по “дыне”,
С перепугу крикнул вор:
«Слава Украине!»”

У 2015-му році активісти дізналися про політичні переконання Бориса Білаша і зареєстрували петицію з вимогою позбавити поета-колаборанта звання “Героя України”. Однак через недостатню кількість голосів вона так і не була розглянута президентом.

Олександр Баталін – кримський підприємець, Голова Правління акціонерного товариства Завод “Фіолент”, депутат Верховної Ради АР Крим, “Герой України” від 24 серпня 2012 року.

Олександр Баталін разом з Сергієм Аксьоновим

Після окупації Криму Баталін вступив у партію “Единая Россия”, очолив Громадську палату Республіки Крим та філію союзу підприємців РФ.

У 2015-му році оголошений Прокуратурою АР Крим у розшук за підозрою у державній зраді.

Борис Дейч – народний депутат України від Партії регіонів. Звання “Герой України” отримав з рук Віктора Януковича 24 серпня 2013-го року за “визначний особистий внесок у державне будівництво, багаторічну плідну громадсько-політичну діяльність, високий професіоналізм”.

Дейч
Борис Дейч

Через півроку Борис Давидович зрадить країну, героєм якої його назвали, проголосувавши 16-го березня на псевдореферендумі у Криму. Вже 17-го березня депутат від ПР подасть заяву про складання мандату, однак у Верховній Раді чомусь не захотіли приймати відставку і парламентар-колаборант спокійно відвідував сесії ВРУ.

Попри те, що є встановлені факти колаборації вищенаведених осіб з державою-агресором або підконтрольними їм бойовиками, вище керівництво держави, зокрема президент України Петро Порошенко, який видає указ про присвоєння найвищої державної нагороди, жодним чином не відреагував на те, що звання “Герой України” мають ті люди, які працюють на ворога і своїми діями поглиблюють окупацію наших територій.

При цьому дані особи можуть користуватися всіма пільгами, які дає звання “Герой України”: надбавка до пенсії у 200%, безкоштовний ремонт житла, пріоритетність надання державного житла й ще понад 20 позицій, на які витрачаються гроші платників податків.

Нагадаємо, раніше ІНФОРМАТОР повідомляв, що в “ЛНР” протоієрей УПЦ МП відкрив каплицю “пам’яті жертв агресії України”.

Максим Лиманський

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>