11 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Експерти не знають, кому дістанеться крісло прем’єр-міністра

Вибори до Верховної Ради – лише початок політичної боротьби. Після того, як депутати отримують мандати, народні обранці почнуть формувати у Верховній Раді коаліцію. Згідно з Конституцією України мета коаліції – формування складу Кабінету Міністрів України.

Політичні сили повинні будуть дійти згоди відносно кандидатури на посаду голови Уряду, який призначається на посаду Верховною Радою за поданням Президента.

ІНФОРМАТОР вирішив спитати експертів, кого саме може запропонувати Зеленський на посаду прем’єр-міністра.

Політолог Руслан Бортник вважає, що поки рано робити висновки про можливу кандидатуру через те, що це залежить від результатів виборів у парламент.

Руслан Бортнік. Фото – facebook.com/ruslan.bortnik.3

“Все залежить від того, якими будуть результати виборів, скільки команда Зеленського набере голосів, чи потрібно буде сформувати коаліцію чи ні. Дуже багато факторів, тому зараз я не беруся прогнозувати”, – повідомив політолог.

Політтехнолог Олег Постернак повідомив журналісту Інформатора, що компромісною фігурою на посаду прем’єр-міністра може стати Юлія Тимошенко.

Олег Постернак. Фото – facebook.com/oleg.posternak

“Найбільш гармонічно виглядає пара Зеленський – президент, прем’єр-міністр – Тимошенко. Зеленський як позасистемний президент, інноватор. Тимошенко – досвідчений державний керівник, вона була двічі прем’єр-міністром, тим паче в умовах політичної та економічної кризи. Сама коаліція між партіями “Слуга народу” та “Батьківщина” виглядає дуже органічно. З іншого боку треба розуміти, що все залежить від результатів виборчої кампанії”, – вважає політтехнолог.

На думку кандидата політичних наук Олексія Якубіна, було б добре, коли б головою Уряду стала людина, яка не має відношення до президента.

Олексій Якубін. Фото – facebook.com/profile.php?id=1352542874

“Дуже багато буде залежати від розкладу у Верховній Раді. Зараз за посаду прем’єр-міністра розпочалася боротьба. Сьогодні Тимошенко заявила, що вона готова бути прем’єр-міністром, має новий курс і програму, яку вона готова виконувати. Також мова йшла про коаліцію із “Слугою народу” та партією “Голос”. Це публічна заявка на прем’єрство. Також сьогодні з’явилися дані КМІС, які засвідчують, що українці хочуть бачити прем’єр-міністром Юрія Бойко, на другому місці – Тимошенко. На з’їзді ОПЗЖ делегати казали, що вони хотіли би бачити Бойко прем’єром. Але це залежить від того, скільки “Опозиційна платформа” набере голосів. Відкритим питанням залишається позиція партії “Слуга народу”. Її представники казали, що вони хочуть отримати монокоаліцію, більшість, 226 голосів. Тому вони можуть інтегрувати в Уряд когось зі своїх. Порошенко також казав, що він бачить себе головою Уряду. Але ми розуміємо чому він так каже. Таким чином він намагається сказати, що його партія “Європейська солідарність” це головна “антизеленська” партія і спроба стати в опозицію до президента. Ці вибори в тому числі і про прем’єрство. На мою думку, бажано, щоб одна політична сила не мала монополії на владу в АП і Раді. Ми вже частково це пережили при Порошенку, коли відбулася монополізація влади. Це призвело до того, що рішення приймалися більш авторитарно та не в парламенті. Рада не була ключовим місцем, де приймалися рішення. Тому я вважаю, що для України було б краще, щоб коаліція була з багатьох партій і вони між собою домовлялися ті сперечалися щодо посади прем’єр-міністра і головою Уряду стала людина, яка не є орієнтованою на команду президента”, – вважає експерт.

Фото з обкладинки – Уніан

Дмитро Олійник

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>