15.4 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Експерт розповів, коли стабілізуються ціни на овочі

Стрімке зростання вартості в Україні припиниться наприкінці травня – початку червня, тож ціни на ринках стабілізуються.

Як повідомляє УНН, про це розповів виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин.

«Уже ми бачимо сповільнення цін на моркву, на буряк, продовжується зростання цін на картоплю і капусту, але вже прослідковується тенденція до сповільнення росту і стабілізації цін. Ми очікуємо, що в кінці травня – на початку червня динаміка по цінах суттєво поміняється», – зазначив економіст.

За словами Пендзина, такі цінові стрибки, які спостерігаються зараз, є традиційним для України процесом, коли навесні починається різке підвищення цін на городину, яке триває до кінця травня й сягає 200-250%, а потім на 100-150% падає. Водночас, у сусідніх країнах сезонні стрибки цін на аналогічну продукцію не перевищують 1-1,5%.

«Це говорить про достатньо серйозні проблеми у збереженні продукції, у контролі над балансами продукції, а також про відсутність чіткої позиції Міністерства аграрної продукції з приводу контролю над цінами на продукцію на ринку України», – підкреслив Пендзин.

При цьому він пояснив, що індекс інфляції за минулий рік склав 9,8%, однак за цей час ціна на цибулю зросла на 198%, на буряк – 140%. На його думку, такі стрибки свідчать про необхідність урядові доволі жорстко контролювати ринкову ситуацію і через ринкові механізми намагатися стримувати ці стрибки цін, не вдаючись до державного регулювання, щоб позбутися шалених стрибків цін.

Раніше повідомлялося, що журналіст порівняв ціни на продукти в супермаркетах України та Іспанії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>