1.7 C
Kyiv
Вівторок, 19 Березня, 2024

“Думає не про полонених, а що не благословили його договорняки”: журналістка про 10 кроків Зеленського за перші дні на посаді

Зеленський захотів дострокові вибори за новими правилами, бо “загнати списком кого потрібно – набагато простіше, аніж гарувати на округах, і дешевше”.

Про це українська журналістка, міжнародний медіа-тренер, громадська діячка та письменниця Зоя Казанжи написала в статті на сайті “Новое время” під назвою “10 кроків Зеленського за перші два дні”.

Журналістка проаналізувала такі дії новообраного Президента:

1. Першим законопроектом Президента став не закон про імпічмент чи скасування недоторканності, як було обіцяно Зеленським, а закон про дострокові вибори у ВР.

2. Главою АП стала людина, яка займалася антикорупцією в уряді Азарова і була люстрована. Станом на цей час прізвище Богдана видалено зі списків люстрованих. Зробили вигляд, що нічого не було. Призначення Богдана відбулося з порушенням закону “Про очищення влади”. Напередодні пан Коломойський “пророкував”, що саме Богдана, за сумісництвом його адвоката, призначать головою АП.

3. Заступником голови СБУ став товариш Зеленського і керівник “Кварталу” – Іван Баканов. Ще раз – безпека країни опинилась в руках друга Зеленського. Який до того працював юристом “Кварталу 95” і на якого оформили партію “Слуга народу”.

4. Однією із заступниць глави АП була призначена Лана Зеркаль, заступниця міністра закордонних справ. Зеленський підписав указ. А вночі указ щез із сайту Президента. Кажуть, Зеркаль відмовилася, бо не про це наче домовлялися. Тоді Зеленський видав інший указ – про скасування попереднього указу про призначення Зеркаль. Це свідчить про певну вакханалію навіть із топовими призначеннями.

5. Заступниками глави АП призначені друзі і колеги Зеленського з “Кварталу”. Наприклад, Сергій Трофімов – він став першим заступником. До цього він займався продюсуванням і кіновиробництвом. Просто заступником став Сергій Шефір – бізнес-партнер, якому Зеленський, за його ж словами, передав в управління свою частину бізнесу. Кому передав бізнес далі сам Шефір – історія замовчує. Зате Шефір разом з братом вміє писати сценарії шоу. Далі – Юрій Костюк, ще один сценарист та креативний продюсер “Кварталу”. Далі – Кирило Тимошенко, теж продюсер і телевізійник, знімав соціальні ролики і документальні фільми про те, “як Коломойський зупинив сепаратистів” і про те, яка “прекрасна людина нардеп Ігор Кононенко”. Таке враження, що вони там продовження “Слуги народу” зніматимуть, а не державою керуватимуть.

6. Помічниками Зеленського призначено інших друзів – Андрія Єрмака, Михайла Федорова – всі вони дотичні до роботи на “Кварталі”. Як бачите, обійшлося без кумівства і друзів. Як і обіцяв Зеленський.

7. Зеленський захотів дострокові вибори за новими правилами. Ні, це не відкриті списки і новий виборчий кодекс, проект якого зареєстрований у Раді (він запроваджує відкриті регіональні списки на парламентських і місцевих виборах). Це закриті списки і зниження бар’єру до 3%. І скасування мажоритарки. Знаєте, чому вони хотіли скасувати мажоритарку? Не придумуйте красивих причин. Все просто: загнати списком кого потрібно – набагато простіше, аніж гарувати на округах. І дешевше. Своїх мажоритарників не вистачить. Їм би довелося домовлятися з чужими, хто із задоволенням ляже під президентську партію, а це певні репутаційні ризики. А замануха про 3% типу для “нових і молодих партій” – то лише замануха. За два місяці неможливо розкрутитися так, щоб подолати навіть невисокий бар’єр.

8. “У Зеленського” заявили про готовність проводити референдум щодо мирних угод із Росією. Правда, закону про референдум у нас немає, але якщо задурені виборці хочуть, то чому б і ні? Чому б не додати собі відсотків на парламентських виборах, обіцяючи те, що хочуть чути ті, хто “за мир і дружбу з Росією, бо ж Порошенко гірший за Путіна”, – їм там у телевізорі розповіли.

9. Вчора в полон потрапили 8 наших бійців. Жодної реакції з боку Президента Зеленського. Він бідкається про інше – про погану ВР, яка не захотіла благословляти його договорняки з олігархатом. ВР у нас строката і неоднозначна. Але нівелювати повністю і нагинати державні інституції – це дно.

10. Ну і кортеж, проти якого так виступав Зеленський, нікуди не дівся – від Грушевського, де він живе, і до Банкової, де працює, його везуть і супроводжують 5 авто. Пішки – це 10 хвилин.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський видав указ про розпуск Ради і призначив позачергові вибори. 23 травня указ вступив у силу.

3 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>