14.9 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Для чого потрібна секс-просвіта? Розповідають фахівці

У Київський міській державній адміністрації відбулася конференція присвячена просвітницькій діяльності у сфері сексуальної освіти молоді. 
Мета заходу – актуалізація питань сексуальної освіти та збереження репродуктивного здоров’я молоді.

Під час круглого столу представники влади, громадських організацій, державних установ та експерти обговорювали проблеми недостатньої проінформованості молоді щодо правил статевих відносин, яка може привести до тяжких наслідків, – повідомляє ІНФОРМАТОР.

Член громадської організації “Спілка ініціативної молоді” та координатор проекту “Здорове майбутнє” Марія Пивовар впевнена, що сексуальна просвіта може захистити дитину від педофіла та зберегти його від хвороб, які передаються статевим шляхом.

Марія Пивовар. Фото – Дмитро Олійник

“Ми намагаємося актуалізувати питання сексуальної освіти в Україні для того, щоб влада зробила це одним із своїх пріоритетних напрямків. Сама сексуальна освіта дуже багатопланова. Це не тільки профілактика інфекцій, які передаються статевим шляхом, це і контрацепція, і екологія стосунків між партнерами, це також вміння будувати особисті кордони і педофілія. Сексуальна просвіта може захистити дитину від педофілії, тому що дитина не розуміє, де її власні кордони. Якщо змалечку пояснювати дитині, як поводити себе з іншими людьми, де її особисті кордони, де неможна торкатися, то це може зберегти дитину від інцидентів”, – повідомляє Марія Пивовар.

На думку експерта, держава, як гарант соціальних цінностей, повинна взяти на себе відповідальність у питанні сексуальної освіти та збереження репродуктивного здоров’я української молоді.

Марія Пивовар. Фото – Дмитро Олійник

“Нам потрібна комплексна освіта, яка містити в собі три компоненти: Перше – освітні заклади. Наприклад, можна проводити у дитсадках роботу з батьками, це можуть робити психологи, соціальні педагоги, у них є перелік тем, які вони обговорюють з батьками, у цей перелік можна включити також сексуальну освіту, де фахівці розкажуть як і коли потрібно говорити з дитиною о сексі. Другий компонент – це школи, де люди, які отримали спеціальну освіту, розмовляли на цю тему з молоддю. І третій компонент це громадськість, зв’язок батьків зі спеціалізованими закладами, де батьки мали б можливість отримали фахову консультацію”, – повідомила Марія Пивовар.

На конференції виступив головний лікар Київського центру здоров’я Отто Стойко, який заявив, що вживання алкоголю та тютюну корелює з ризикованою поведінкою та збільшує ризик незахищеного сексу, який може привести до захворювань.

Отто Стойко. Фото – Дмитро Олійник

“Коли ми говоримо про сексуальну безпеку, то на першу планку ризику виходить вживання алкоголю. Дослідження показують, що при вживанні алкоголю набагато підвищується ризик захворіти через незахищений секс. Важлива тенденція до вживання алкоголю, але ще більше значення має сам рівень сп’яніння. Саме стан сп’яніння – дуже ризиковий фактор і молодь, яка схильна до ризикової поведінки, має більший шанс захворіти через статевий акт.  Якщо рівень куріння в Україні зменшується, то тенденція вживання алкоголю, у порівнянні з 2014 роком, залишається незмінною”, – повідомив Отто Стоко.

Також на заході виступила член ГО “Українська медична студентська асоціація”, представник підрозділу “SCORA Kyiv” А. Левадська, яка розповіла про власне дослідження рівня обізнаності молоді Києва в питаннях сексуальної освіти.

А. Левадська. Фото – Дмитро Олійник

Представник академії сучасного етикету BonTon П. Дудник розповіла про екологію сучасних стосунків і правила, які необхідні для того, щоб сформувати комфортні стосунки на між двома партнерами.

П.Дудник. Фото – Дмитро Олійник

Громадська організація “СІМ” повідомляє, що за 2018 рік в Україні у дітей до 14 років було зареєстровано 47 абортів, у 15-17 – 707, 18-19 – 2643 аборти. Такі хірургічні та медикаментозні втручання, особливо у ранньому віці, часто мають негативні наслідки для здоров’я репродуктивних органів.

Серед молоді віком 14-24 років у 2018 році було зареєстровано 658 випадків сифілісу, 1203 випадки гонококової інфекції, 3417 випадків хламідіозу, 5207 випадків мікоплазмозу та 8439 випадків трихомоніазу. Саме ця вікова група є групою ризику з розповсюдження ВІЛ через брак проінформованості та досвіду.

Фото – Дмитро Олійник

Через те, що частина хвороб є прихованою, а окремі групи населення не отримують належної дерматовенерологічної допомоги, офіційна статистика враховує лише 30-40% випадків захворювань.

Саме тому ГО “СІМ” організовувало адвокаційну компанію “Здорове майбутнє” з метою
вимагати у Кабінету міністрів, МОЗ, МОН та Міністерства молоді та спорту створення механізму фінансування та виділення коштів на програми з сексуальної освіти та збереження репродуктивного здоров’я.

Фото – Дмитро Олійник

Захід відбувся в рамках конкурсу кампаній з адвокації прав молоді
“YouthImpact” від Національної молодіжної ради України, що реалізується у
партнерстві з ЮНІСЕФ Україна та за фінансової підтримки Європейського
Союзу у рамках проекту “Розвиток сталих моделей молодіжної участі”, що є
частиною програми “Посилення життєстійкості та підвищення громадської
активності підлітків і молоді у східній Україні”.

Дмитро Олійник

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>