9.6 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Депутати утворять комісію через перешкоджання розслідуванню злочинів на Майдані

Депутати зареєстрували у Верховній раді України проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії. Це відбулося через неодноразове втручання в слідство з боку високопосадових осіб Генеральної прокуратури.

Комісія планує провести розслідування щодо перешкоджання досудовому розслідуванню злочинів, вчинених стосовно учасників мирних акцій протесту в період листопада 2013 року — лютого 2014 року. Про це повідомляє офіційний сайт Верховної ради. Депутати, які ініціювали проект постанови: Мустафа Найєм, Олена Сотник, Володимир Парасюк та ще 14 депутатів.

Журналіст ІНФОРМАТОРа зв’язався з політиком, адвокатом та народним депутатом України від партії “Об’єднання Самопоміч” Оленою Сотник. Депутат розповіла, що стало причиною утворення комісії та що заважає розслідуванню подій на Майдані.

Народний депутат України Олена Сотник

“В річницю Майдану на засіданні Верховної ради зі звітом виступав пан Горбатюк, який зараз очолює спеціальний департамент ГПУ. Він повідомив, що Генеральний прокурор давав вказівки та перешкоджав незалежному слідству. Він декілька разів звертався до Генерального прокурора і публічно і в письмовому виді, але на превеликий жаль втручання у розслідування не припинилося”, – повідомила депутат.

Олена Сотник заявила, що справи, пов’язані зі злочинами на Майдані, потрібно передати до Державного бюро розслідувань.

“Є серйозні технічні проблеми, які пов’язані з недоукомплектуванням департаменту, дуже багато людей пішло. Справу потрібно передавати до Державного бюро розслідувань, але ні ГПУ, ні ДБР нічого не роблять для того, щоб це здійснити, і це фактично повністю блокує слідство, тому що на сьогодні Генеральна прокуратура в ході реформи не може виконувати функції слідчих”, – заявила Олена Сотник.

Депутат заявила, що Генеральна прокуратура не може провести повноцінне розслідування через відсутність слідчо-оперативних функцій.

“Повноцінне розслідування потребує експертиз, допиту свідків, розшуку підозрюваних, цілого комплексу оперативно-розшукових заходів. Прокуратура втратила функції слідства та не має повноважень розслідувати цю справу. Всі ці повноваження має ДБР. Ні Генеральна прокуратура, ні Державне бюро розслідувань не роблять нічого, щоб передати цю справу”, – повідомила журналісту депутат.

Слідчі ГПУ, які розслідували злочини на Майдані повинні пройти конкурс до Державного бюро розслідувань для того, щоб мати усі повноваження та завершити справи.

“Для того, щоб розслідувати злочини на Майдані потрібно передати із ГПУ до ДБР справу та доукомплектувати ДБР слідчими із Генеральної прокуратури, бо вони за чотири роки мають розуміння цих справ. Звісно, слідчі ГПУ повинні пройти комплексну процедуру конкурсу до бюро розслідувань”, – зауважила Сотник.

Раніше начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив про перешкоджання досудовому розслідуванню. Горбатюк заявив про пряме перешкоджання розслідуванню стосовно вбивства біля Хмельницького СБУ.

У лютому Генеральний прокурор  України Юрій Луценко заявив, що досудове розслідування вбивств на Майдані завершено і передано до суду. За словами голови ГПУ 150 діячів силових структур вже перебувають на лаві підсудних.

Також ГПУ повідомила, що накази про використання вогнепальної зброї по “майданівцях” під час Революції Гідності віддавали екс-президент Віктор Янукович, екс-міністр МВС Віталій Захарченко та екс-міністр СБУ Олександр Якименко. Підозрюваним загрожує довічне позбавлення волі.

За час розслідування багато підозрюваних виїхало закордон України.

Як повідомлялося, Україна залишається лідером рейтингу недовіри до влади.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>